1/31/2018

Wegańska szarlotka (dieta dr Dąbrowskiej)

zapiekane-jablka-w-formie

Dziś mam dla wszystkich spragnionych odrobiny słodyczy smakowity kąsek, oto wegańska szarlotka upieczona bez grama cukru i bez grama tłuszczu. Jest pyszną i bezpieczna odskocznią dla wszystkich tych co na diecie. Została upieczona zgodnie z zasadami diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Pachnie jak taki prawdziwy jabłecznik 😍. Możemy ją jeść na zimno, wtedy ładnie się nam da pokroić, a jeśli już się nie możemy doczekać, to jest pyszna także na ciepło.


Tutaj znajdziecie  podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
A na deser 😍





Wegańska szarlotka (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Składniki:
  • 400 g marchewki
  • 1000 g jabłek
  • 1,5 - 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • opcjonalnie sok z cytryny
  • opcjonalnie garstka suszonej żurawiny bez cukru lub suszonych śliwek 



Wykonanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Tortownicę wykładamy papierom do pieczenia. Na papier wykładamy marchewkę, posypujemy ją łyżeczką cynamonu i i mocno dociskamy do dna tortownicy. Formę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. W dużej misce mieszamy je z przyprawami.
Formę wyjmujemy z piekarnika, na podpieczoną marchewkę wykładamy jabłka, wyrównujemy łyżką. Z powrotem przykrywamy folią i pieczemy przez 40 minut. Na 10 minut przez końcem zdejmujemy folię.
Po upieczeniu wyjmujemy  z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem posypujemy żurawiną


Print Friendly and PDF

19 komentarzy:

  1. Oj za dużo tych przypraw, szarlotka mnie dziwnie paliła w buzi, była niestety niezjadliwa. Niemniej, jest to pomysł na słodycz jabłek - myślę, że wystarczy sam cynamon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to kwestia smaku i gustu kulinarnego. My lubimy jeść aromatyczne i dlatego daję sporo przypraw. Oczywiście można ją upiec tylko z cynamonem, jak się nie lubi innych korzennych przypraw :).

      Usuń
    2. Właśnie ją zrobiłam 😍 kocham korzenne przyprawy i ostre potrawy. Niestety muszę zgodzić się z Anonimowy... przesadnie ich dużo. Smak jabłek został zabity...

      Usuń
  2. Właśnie upiekłam to cudo. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. .... cudne sztućce :D <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Agato! Dziękuję niezmiernie za przepis. Zrobiłam indywidualne, piecząc w foremce (i w papierkach do) muffinków. Przepyszne! Ta dieta jest super, ale brakowało mi czegoś, co zaspokoi trochę potrzebę słodkości. Ja użyłam tylko cynamonu i dodałam pół startej dużej truskawki. Bajka! Dziękuję!!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Monika, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Fajny pomysł z tą truskawką :). Muszę go wykorzystać.

      Usuń
  5. Bardzo pomocne jak chce się skopiowac przepis i wydrukować..żart nie da się tego kopiować wiec jest nieprzydatne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie trzeba kopiować, wystarczy przygotowywać czytając przepis. Szkoda drzew :).

      Usuń
  6. Cześć, z soku z marchewki zostały mi obierki, ale bardzo drobne, czy je mogę użyć na spód ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko fajnie, ale czego można użyć zamiast foli aluminiowej? To mega niezdrowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować upiec bez folii, ale może się przypalić.
      A na marginesie, poproszę o naukowe dowody na to, że folia aluminiowa dopuszczona do użytku spożywczego jest mega niezdrowa.

      Usuń
  8. Wygląda ciekawie. Zastanawia mnie jedynie uzycie suszonych owoców. O e chyba nie są dopuszczone podczas postu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są dopuszczone w ilościach dekoracyjnych śliwki i żurawina suszone bez dodatku cukru.

      Usuń
    2. Hej! W ilościach dekoracyjnych można używać owoców jagodowych. Śliwki sa owocami pestkowymi i to z największą ilością cukru - dlatego powidła nie potrzebują cukru. Nawet w ilościach dekoracyjnych nie są dopuszczone na diecie.

      Usuń
    3. Hej, nie, nie tylko owoce jagodowe są w ilościach dekoracyjnych. Zerknij do najnowszych tabelek.
      Natomiast o suszonych śliwkach wspomina dr. Dąbrowska w swojej książce z przepisami, bodajże na str. 30-tej.

      Usuń