1/31/2018

Wegańska szarlotka (dieta dr Dąbrowskiej)

zapiekane-jablka-w-formie

Dziś mam dla wszystkich spragnionych odrobiny słodyczy smakowity kąsek, oto wegańska szarlotka upieczona bez grama cukru i bez grama tłuszczu. Jest pyszną i bezpieczna odskocznią dla wszystkich tych co na diecie. Została upieczona zgodnie z zasadami diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Pachnie jak taki prawdziwy jabłecznik 😍. Możemy ją jeść na zimno, wtedy ładnie się nam da pokroić, a jeśli już się nie możemy doczekać, to jest pyszna także na ciepło.



Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:





Wegańska szarlotka (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Składniki:
  • 400 g marchewki
  • 1000 g jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • opcjonalnie sok z cytryny
  • opcjonalnie garstka suszonej żurawiny bez cukru lub suszonych śliwek 



Wykonanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Tortownicę wykładamy papierom do pieczenia. Na papier wykładamy marchewkę, posypujemy ją łyżeczką cynamonu i i mocno dociskamy do dna tortownicy. Formę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. W dużej misce mieszamy je z przyprawami.
Formę wyjmujemy z piekarnika, na podpieczoną marchewkę wykładamy jabłka, wyrównujemy łyżką. Z powrotem przykrywamy folią i pieczemy przez 40 minut. Na 10 minut przez końcem zdejmujemy folię.
Po upieczeniu wyjmujemy  z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem posypujemy żurawiną


Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Oj za dużo tych przypraw, szarlotka mnie dziwnie paliła w buzi, była niestety niezjadliwa. Niemniej, jest to pomysł na słodycz jabłek - myślę, że wystarczy sam cynamon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to kwestia smaku i gustu kulinarnego. My lubimy jeść aromatyczne i dlatego daję sporo przypraw. Oczywiście można ją upiec tylko z cynamonem, jak się nie lubi innych korzennych przypraw :).

      Usuń
  2. Właśnie upiekłam to cudo. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. .... cudne sztućce :D <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Agato! Dziękuję niezmiernie za przepis. Zrobiłam indywidualne, piecząc w foremce (i w papierkach do) muffinków. Przepyszne! Ta dieta jest super, ale brakowało mi czegoś, co zaspokoi trochę potrzebę słodkości. Ja użyłam tylko cynamonu i dodałam pół startej dużej truskawki. Bajka! Dziękuję!!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Monika, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Fajny pomysł z tą truskawką :). Muszę go wykorzystać.

      Usuń