2/01/2018

Wegańska zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej)


Pisałam Wam ostatnio o tym, że za jednym zamachem warto ugotować większą ilość wegańskiego wywaru warzywnego. Będzie on idealną bazą do przygotowania bardzo szybko i łatwo kolejnych rodzajów zup. Dziś na blogu zagościła kwaskowa zupa ogórkowa. Do wywaru wystarczy tylko dodać starte kiszone ogórki i, jeśli lubicie kwaśne zupy, nieco soku z ogórków. Wtedy należy uważać z ilością soli, bo z reguły sok jest bardzo słony.



Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:


Wegańska zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:

  • 1,5 litra wegańskiego wywaru warzywnego
  • 3 duże kiszone ogórki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska lub himalajska
  • czarny pieprz
  • opcjonalnie sok z kiszonych ogórków 


Wykonanie:
Ogórki ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy starte ogórki i przyprawy. Zupę doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2 minuty. Jeśli lubicie kwaśną ogórkową dolejcie do niej jeszcze nieco soku z kiszonych ogórków. Zupę podajemy posypaną posiekaną natka pietruszki.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: