Wegańska zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej)
Pisałam Wam ostatnio o tym, że za jednym zamachem warto ugotować większą ilość wegańskiego wywaru warzywnego. Będzie on idealną bazą do przygotowania bardzo szybko i łatwo kolejnych rodzajów zup. Dziś na blogu zagościła kwaskowa zupa ogórkowa. Do wywaru wystarczy tylko dodać starte kiszone ogórki i, jeśli lubicie kwaśne zupy, nieco soku z ogórków. Wtedy należy uważać z ilością soli, bo z reguły sok jest bardzo słony.
Tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Warto też zajrzeć do najnowszej pozycji Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- szpinak z pomidorami
- gazpacho, czyli warzywny chłodnik
- młodą kapustę z koperkiem
- ryż z kalafiora z marchewką
- leczo wegańskie
- wegański wywar warzywny
- wegański rosół z makaronem z marchewki
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- kalafiornicę
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Wegańska zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1,5 litra wegańskiego wywaru warzywnego
- 3 duże kiszone ogórki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól morska lub himalajska
- czarny pieprz
- opcjonalnie sok z kiszonych ogórków
Wykonanie:
Ogórki ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy starte ogórki i przyprawy. Zupę doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2 minuty. Jeśli lubicie kwaśną ogórkową dolejcie do niej jeszcze nieco soku z kiszonych ogórków. Zupę podajemy posypaną posiekaną natka pietruszki.
Uwielbiam zupę ogórkową. :)
OdpowiedzUsuńJest boska :).
UsuńNa zdjęciu widać marchewkę w garnku, natomiast w przepisie jej nie ma (?) :)
OdpowiedzUsuńW składnikach jest podany wywar warzywny, to właśnie w nim znajduje się marchewka :).
UsuńWystarczy kliknąć po przepis.
A zamiast ziemniaków których brakuje można dodać pokrojoną w kostkę cukinię - pyszności 😄😃
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :).
UsuńNo własnie, czy ten wywar odcedzamy, czy traktujemy że wszystka zawartość to jest wywar? O tym nic nie ma wspomniane. Na zdjęciu jest, tak jakby wszystkie składniki tworzyły wywar.
OdpowiedzUsuńNie, nie odcedzamy. W przepisie nie jest napisane, żeby odcedzać :).
UsuńA jak z kaloryczności takiej zupy jak to liczyć?
OdpowiedzUsuń