2/14/2018

Grillowana cukinia z warzywami po grecku (dieta dr Dąbrowskiej)

kolorowe-warzywa-widok-z-gory

Karnawał już za nami..., teraz przyszła pora na lekką wstrzemięźliwość, aby pozbyć się nadmiaru kilogramów, który nie wiadomo skąd nagle się nam pojawił na wadze 😀. A poza tym małymi kroczkami zacznie się nam zbliżać wiosna, wiecie co mam na myśli ! Dzisiejszy przepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej, więc nie zawiera ani grama tłuszczu, ale oczywiście, jeśli nie jesteście na diecie, możecie też go sobie zrobić, dodając na przykład do smażenia cebuli nieco oliwy z oliwek.
Grillowana cukinia z warzywami po grecku  to idealna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za mięsem, a lubią się zdrowo odżywiać.



Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:


Grillowana cukinia z warzywami po grecku (dieta dr Dabrowskiej)

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łodyżki selera naciowego 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz czarny
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • listki natki pietruszki



Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko przypalamy, aż poczujemy jej aromat. 
Marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na grubej tarce warzywnej. Łodyżki selera kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wrzucamy do cebuli, podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, i jeśli jest taka potrzeba, dolewany jeszcze nieco wody. Wszystko dusimy razem przez 5 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy sokiem z cytryny.
W międzyczasie cukinię płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości 2 cm., solimy je i pieprzymy. Grillujemy na suchej patelni grillowej z obydwu stron do uzyskania lekko złocistego koloru.
Cukinię wykładamy na talerz, układamy na niej warzywa, podajemy posypane natką.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: