7/06/2018

Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie

czerwony-plyn-w-kieliszku-na-bialej-tacy

W zeszłym roku nastawiłam nalewkę z czerwonej porzeczki. Nie zlewałam jej po dwóch miesiącach, tak jak mówi większość przepisów, tylko wstawiłam do spiżarni z zamiarem zlania po pół roku, na święta Bożego Narodzenia. Niestety gdzieś mi to umknęło i przypomniałam sobie o mojej nalewce, dopiero gdy na krzaczkach w ogródku zaczęły dojrzewać kolejne czerwone porzeczki 😀.  Nalewkę zlałam po prawie 12 miesiącach, ma piękny głęboki czerwony kolor i jest bardzo aromatyczna i esencjonalna. Przepyszne są też mocno alkoholowe porzeczki, posypane nimi lody smakują wybornie.

Na blogu znajdziecie też inne domowe napoje alkoholowe:





Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie
Czas przygotowania: w sumie 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 2000 g czerwonych porzeczek
  • 1000 g cukru
  • 0,7 litra spirytusu
  • 1 szklanka wody


Wykonanie:
Owoce płuczemy i usuwamy łodyżki. Wrzucamy do szklanego słoja i zasypujemy cukrem. Część owoców możemy lekko rozgnieść. Słój przykrywamy gazą i ustawiamy na nasłonecznionym parapecie. Raz na jakiś czas mieszamy. Po 3-4 dniach, kiedy cukier się rozpuści, a porzeczki puszczą sok owoce zalewamy spirytusem i 1 szklanką wody. Mieszamy, słój zakręcamy i odstawiamy na 1,5 - 2 miesiące, aby nalewka dojrzała. Tak mówi większość przepisów, ja natomiast wstawiłam słój do spiżarki i zlałam nalewkę po roku. Jest pyszna i bardzo esencjonalna.
Gdy nalewka jest już gotowa przecedzamy ją przez sitko wyłożone gazą, owoce lekko odciskamy. Płyn przelewamy do czystych butelek i szczelnie zakręcamy. A skąpane w alkoholu porzeczki będą idealnym dodatkiem na przykład do lodów.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz