Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie

czerwony-plyn-w-kieliszku-na-bialej-tacy

 
W zeszłym roku nastawiłam nalewkę z czerwonej porzeczki. Nie zlewałam jej po dwóch miesiącach, tak jak mówi większość przepisów, tylko wstawiłam do spiżarni z zamiarem zlania po pół roku, na święta Bożego Narodzenia. Niestety gdzieś mi to umknęło i przypomniałam sobie o mojej nalewce, dopiero gdy na krzaczkach w ogródku zaczęły dojrzewać kolejne czerwone porzeczki 😀.  Nalewkę zlałam po prawie 12 miesiącach, ma piękny głęboki czerwony kolor i jest bardzo aromatyczna i esencjonalna. Przepyszne są też mocno alkoholowe porzeczki, posypane nimi lody smakują wybornie. To samo zrobiłam z nalewką agrest-czarna porzeczka. Wyszła obłędna!
 
A przy okazji zapraszam na mojego Instagrama →  kulinarne_przygody_gatity, gdzie znajdziecie sporo kulinarnych inspiracji, polecajek i codziennych kadrów z mojej kuchni i gotowania, serdecznie polecam, kliknij i zaobserwuj 💗 

 
 






Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie
Czas przygotowania: w sumie 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 2000 g czerwonych porzeczek
  • 1000 g cukru
  • 0,7 litra spirytusu 95%
  • 1 szklanka wody


 

Wykonanie

  • Owoce płuczemy i usuwamy łodyżki. 
  • Wrzucamy do szklanego słoja i zasypujemy cukrem. Część owoców możemy lekko rozgnieść. 
  • Słój przykrywamy gazą i ustawiamy na nasłonecznionym parapecie. Raz na jakiś czas mieszamy. 
  • Po 3-4 dniach, kiedy cukier się rozpuści, a porzeczki puszczą sok owoce zalewamy spirytusem i 1 szklanką wody. 
  • Mieszamy, słój zakręcamy i odstawiamy na 1,5 - 2 miesiące, aby nalewka dojrzała. Tak mówi większość przepisów, ja natomiast wstawiłam słój do spiżarki i zlałam nalewkę po roku. Jest pyszna i bardzo esencjonalna.
  • Gdy nalewka jest już gotowa przecedzamy ją przez sitko wyłożone gazą, owoce lekko odciskamy. Płyn przelewamy do czystych butelek i szczelnie zakręcamy. 
  • A skąpane w alkoholu porzeczki będą idealnym dodatkiem na przykład do lodów.
 
 
 
 
 

Komentarze

  1. A ilu procentowy spirytus?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy nalewka powinna dojrzewać w ciepłym pomieszczeniu czy w raczej chłodnym? Mam do wyboru spiżarkę, która jest w mieszkaniu i cały rok temp. pow 21 stopni lub piwnicę/komórkę na zewnątrz budynku, gdzie w zimie jest temp w zasadzie jak na zewnątrz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinna stać w b. zimnym miejscu, więc na razie można ja trzymać w komórce, a na zimę (jak dotrwa :), przenieść do domu.

      Usuń
  3. Ilu procentowa nalewka wychodzi?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz