11/18/2016

Nalewka farmaceutów (aptekarska)

zolty-napoj-w-butelce

Nalewka farmaceutów to stary przepis przygotowywany już przez nasze babcie. Doskonale wzmacnia naszą odporność w okresie jesienno-zimowym. Jest też naturalnym remedium na trwającą już infekcję. Przy okazji nas rozgrzewa i poprawia nastrój. Jej przygotowanie jest banalnie proste, natomiast musimy się uzbroić w cierpliwość jeżeli chodzi o jej spożywanie. Musi poleżakować około pięciu tygodni. Nalewkę możemy wykonać w dwóch wersjach: wytrawnej i słodkiej. Moja jest bardziej wytrawna.



Nalewka farmaceutów (aptekarska)
Czas przygotowania: 20 minut + 5 tygodni
Składniki:
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml mleka
  • 500 g cytryn
  • ok. 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Cytryny szorujemy i bardzo dokładnie myjemy. Obieramy ze skórki i usuwamy albedo (białą skórkę od wewnątrz). Skórkę z jednej cytryny odkładamy, wykorzystamy ją za chwilę.
Obrane cytryny kroimy w plasterki, usuwamy pestki i wkładamy do słoika. Zasypujemy je cukrem, lekko ugniatamy i mieszamy. Dodajemy odłożoną skórkę, wlewamy mleko i spirytus. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 tygodni. Co kilka dni energicznie potrząsamy słoikiem.Po 5 tygodniach nalewkę filtrujemy. Użyłam papierowego filtra do kawy. Przy filtrowaniu potrzebna będzie nam cierpliwość, nalewka będzie się filtrować bardzo wolno. 
Nalewka powinna być klarowna. Wlewamy ją do butelki. Możemy ją spożywać od razu lub odstawić jeszcze na 2 tygodnie, wtedy będzie bardziej dojrzała.


Print Friendly and PDF

7 komentarzy:

  1. to ocet czy spirytus? bo w składnikach jest spirytus, a w opisie, że zalewamy octem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie lekarstwo to ja jestem chętne zawsze i wszędzie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że tak to się można leczyć :D

      Usuń
  3. Ooo. Taka zrobię :-) w tym roku robiłam już nalewkę z winogron, malin, jeżyn , jabłek i pigwy :-p ale nie może zabraknąć nalewki z cytryn :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, Aniu, nie może zabraknąć :-)

      Usuń
  4. Czy nalewka może dojrzewać w lodówce (jako chłodnym miejscu)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie ma potrzeby przechowywać jej w lodówce. Możemy ją trzymać w temperaturze pokojowej, tak jak inne nalewki :).

      Usuń