niedziela, 31 stycznia 2016

Domowy likier kawowy

Pin It

Do końca Karnawału został jeszcze tylko ponad tydzień. Jest więc jeszcze pora, żeby nieco zaszaleć i przygotować ten pyszny domowy likier kawowy. Uwielbiam dodawać go do kawy podanej ze spienionym mlekiem.
Na blogu znajdziecie również inne smakowite przepisy na domowe alkohole:
Domowy likier kokosowy
Adwokat, domowy ajerkoniak
Domowy likier baileys
Domowy likier kukułka
Krówka likier domowy


Likier kawowy
Czas przygotowania: 15 minut + 7 dni
Składniki:
  • 200 ml skondensowanego mleka słodzonego
  • 200 ml wódki
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. następnie mieszamy z mlekiem skondensowanym i wódką. Przelewamy do butelki i odstawiamy na 7 dni w ciemnie i chłodne miejsce.

8 komentarzy:

  1. cudowny, muszę spróbować! :)

    PS zapraszam do mnie na mały, ale za to bardzo zdrowy i słodki konkurs

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Likier jest boski, serdecznie zachęcam do wypróbowania :-).

      Usuń
  2. witam mam pytanie czy to jakaś konkretna wódka musi być?

    OdpowiedzUsuń
  3. Katarzyna, nie, nie musi być żadna konkretna. Wybierz taką, która Ci smakuje :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo można przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce spokojnie postoi co najmniej dwa miesiące, ale pewnie nie zdąży ;-).

      Usuń
  5. Właśnie zrobiłam...mam nadzieję, że do Świąt coś zostanie ;)

    OdpowiedzUsuń