piątek, 15 stycznia 2016

Adwokat, domowy ajerkoniak

Pin It

Do listy alkoholowych likierów na blogu dołącza dziś kolejny, chyba najbardziej popularny ze wszystkich, czyli adwokat, domowy ajerkoniak. Jest żółciutki, zrobiony z pysznych wiejskich jajek, gęsty i ma kopa. Koniecznie musi być przygotowany na spirytusie. Na blogu znajdziecie również domowy likier baileys ,domowy likier kukukła i


Adwokat, domowy likier jajeczny
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 6 żółtek
  • 250 g cukru
  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml spirytusu
Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnuszka. Wanilię otwieramy, wyskrobujemy ziarenka i wraz  laską dodajemy do mleka. Mleko doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Żółtka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę, najlepiej jest to zrobić na parze, do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych jajek wlewamy pomalutku zimne mleko, mieszamy. Na koniec bardzo cieniutkim strumyczkiem dodajemy spirytus, cały czas mieszając. To bardzo ważne, ponieważ jeśli wlejemy spirytus zbyt szybko, ajerkoniak może się ściąć.
Gotowy adwokat przelewamy do butelki i wkładamy do lodówki na całą noc, aby zgęstniał.


domowy-ajerkoniak

3 komentarze:

  1. A ile czasu taki trunek może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może stać bardzo długo, spirytus doskonale go konserwuje :-).

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń