1/01/2016

Domowy likier baileys


Każdy z nas na pewno nie raz próbował baileysa. Z kilkoma kostkami lodu do popołudniowej kawy jest rewelacyjny. Albo do polania lodów waniliowych czy kawowych... A co Wy na to, żeby samemu zrobić sobie taki delikates ? Dziś zapraszam więc na pyszny domowy likier baileys. Likier jest bardzo prosty w przygotowaniu, trzeba tylko wymieszać wszystkie składniki i a potem odstawić napój, żeby się dobrze przegryzł. I gotowe !



Domowy likier baileys
Czas przygotowania: 15 minut + 7 dni
Składniki:
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 200 ml masy krówkowej z puszki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 350 ml whisky
Składniki:
Kawę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W misce mieszamy masę krówkową z mlekiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Najwygodniej jest użyć trzepaczki lub rózgi. Następnie dodajemy zimną kawę, kakao i esencję, mieszamy. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy whisky, mieszamy do połączenia składników.
Likier przelewamy do butelki i odstawiamy na 7 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Przed podaniem likier należy dokładnie wstrząsnąć.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, jest boski :-). Serdecznie zapraszam.

      Usuń
  2. Wgląda pysznie :) Wspaniałego roku życzymy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu i dla Was wszystkiego co najlesze na Nowy Rok :-).

      Usuń