1/20/2018

Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej)


Jakiś czas temu odkryłam, że pieczone frytki można też robić z innych warzyw, nie tylko z ziemniaków, i na dodatek te frytki są bardzo smaczne. Powiecie, ależ mi odkrycie 😀. Ano tak, ponieważ do tej pory uważałam, ze najlepsze są takie smażone w dużej ilości tłuszczu, czyli po prostu tradycyjne. Okazuje się, że te pieczone w piekarniku też są bardzo smaczne, no i znacznie mnie kaloryczne. Bardzo lubię na przykład takie z batatów.
Będąc na diecie dr Dąbrowskiej odkryłam jeszcze jedne, mianowicie te przygotowane z dyni piżmowej.  Ten gatunek dyni jest bardzo zwarty i ma mało wody, więc frytki pieką się wspaniale. Wiadomo, że muszą być upieczone bez żadnego tłuszczu, daję więc do nich sporo różnych przypraw.
Rewelacja!



Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:





Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:

  • 1 piżmowa dynia
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz
  • kumin
  • czerwona papryka słodka
  • chili
  • wędzona papryka
  • rozmaryn
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Wykonanie:
Dynię dzielimy na ćwiartki i obieramy ze skórki, następnie kroimy ją na dosyć spore frytki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie przyprawy, oprócz rozmarynu, wysypujemy na papier, mieszamy. Następnie obtaczamy w nich dynię. Frytki rozkładamy tak, aby nie zachodziły na siebie. Na wierzchu posypujemy je rozmarynem.
Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 40-45 minut do momentu, aż będą miękkie. Na koniec podnosimy temperaturę do 210 stopni i ustawiamy funkcję grilla lub górnej grzałki. Gdy frytki się lekko przyrumienią wyjmujemy je z piekarnika.
Podajemy gorące posypane natka pietruszki.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: