Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna

pasta-warzywna-na-desce

Mimo, że w kalendarzu mamy jeszcze lato, a za oknem temperatury także ciągle letnie, to już powoli dni stają się coraz krótsze, noce coraz zimniejsze, a my nabieramy ochoty na ciepłe dania  z dodatkiem jesiennych warzyw. I jednym z takich da jest właśnie ajvar (ajwar), bałkańska pasta przygotowana z papryki i bakłażana. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do kanapek czy do dań mięsnych. Możemy ją także zamknąć na zimę w słoikach, żeby w zimowe dni cieszyć się smakiem pysznych pieczonych warzyw.
Na blogu znajdziecie także przepisy na inne pyszne pasty:





Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna
Czas przygotowania:  90 minut
Składniki:
  • 1000 g czerwonej papryki
  • 600 g bakłażana
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a bakłażana nakłuwamy widelcem. Paprykę stawiamy wycięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bakłażana kładziemy obok  i pieczemy na funkcji termoobiegu przez około 40 minut. Papryka powinna ściemnieć i się lekko przypiec. Po upieczeniu warzywa wkładamy albo do torebki foliowej albo do miski, którą przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z warzyw zdejmujemy skórkę i kroimy w grubą kostkę
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, z papryczki usuwamy nasionka i również drobno kroimy. Wrzucamy do szerokiego rondla na rozgrzaną oliwę. Chwilę przesmażamy i dodajemy upieczone warzywa.  Wszystko dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Teraz warzywa wraz  z dodatkiem przypraw i octu dokładnie blendujemy.
Pastę możemy jeść na bieżąco, lub też zamknąć na zimę do słoików. Wtedy słoiki należy pasteryzować przez około 20 minut.


Komentarze

  1. Witaj, mamy wspólną znajomą z bloga Klimaty Agness. Fajny przepis i widzę, że sporo masz przepisów na pasty. Rozejrzę się ciut :) Ale zerknij proszę na swoje pierwsze zdanie bo tam słowo jesień się wkradła myślowo zamiast słowa lato - jeszcze lato :)
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo serdecznie Ci dziękuję za czujność :).
      Zapraszam, zostań na dłużej!
      Pozdrowionka :).

      Usuń

Prześlij komentarz