9/06/2018

Sałatka z kaszą i zieloną fasolką


Idzie jesień! Nieuchronnie ... A dlaczego? Ano dlatego, że u Gatity na kuchennym stole coraz częściej pojawia się kasza. Zawsze tak mam we wrześniu. Kasza jest pyszną i zdrową bazą do różnorakich przepisów. Dziś przygotowałam dla Was sałatkę z kaszą i zieloną fasolką. Tym razem podałam ją na zimno, ale będzie też pyszna na ciepło. Można też z nią trochę pokombinować i dodać do niej na przykład pokrojone pomidory, tuńczyka lub fetę.
Chciałam też Wam podpowiedzieć fajny sposób na zaoszczędzenie czasu przy gotowaniu  i ułatwienie sobie życia w kuchni, czyli gotowanie w parowarze. Ponieważ ma on kilka tacek, za jednym zamachem przygotujemy i kasze i fasolkę. Warto też wspomnieć, że warzywa ugotowane na parze zachowują więcej składników odżywczych, które nie są wypłukiwane wraz z wodą, w której są gotowane tradycyjnie.
I na koniec ważna rzecz - nie gotujcie kaszy ani ryżu w plastikowych woreczkach! Producenci żywności, chcąc zaoszczędzić nasz czas, wychodzą nam naprzeciw i wsypują do nich kaszę. Niestety gotując „woreczki” zapraszamy do naszego organizmu niebezpieczny BPA! To związek chemiczny, zwany Bisfenol A, który w czasie gotowania wydziela substancje rakotwórcze. Im wyższa temperatura – tym wyższe stężenie BPA. Kasza idealnie ugotuje się także bez woreczka, z reguły proporcje to 1 miarka kaszy i 2 wody. A poza tym ugotujemy ją w mniejszej ilości wody, która idealnie się wchłonie w kaszę wraz z wartościami odżywczymi ziarenek, a nie zostanie, jak to się dzieje przy gotowaniu w  woreczkach,  wylana do zlewu.




Sałatka z kaszą i zieloną fasolką
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 woreczki mieszanki kaszy jęczmiennej z dzikim ryżem
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki


Wykonanie:
Woreczki z kaszą i ryżem rozcinamy i do garnka wsypujemy samą kaszę. Nie ma potrzeby gotować plastiku! Ziarenka idealnie ugotują się bez woreczka. Kaszę gotujemy zgodnie z zasadą 1 miarka kaszy i 2 miarki wody; zalewamy gorącą wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż woda nieco się wchłonie. Odstawiamy na kolejne 10 minut, aby woda się wchłonęła całkowicie. Przelewamy ją zimna wodą i odcedzamy. W międzyczasie gotujemy fasolkę szparagową. Kroimy ją na mniejsze części.
Cebulę obieramy, z papryki usuwamy gniazdko i nasionka. Warzywa kroimy w  drobna kostkę.
Kaszę, warzywa i natkę wrzucamy do miski. Wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz