7/12/2015

Pasta z bobu z miętą


 Dziś w mojej kuchni letnie i słodkie smaki. W piekarniku rumienią się jagodzianki, w lodówce tężeje sernik na zimno z jagodami, a w zamrażarce chłodzą się lody bazyliowe... Tym czasem jednak zapraszam Was na wytrawną pastę z bobu z miętą. Jest pyszna do grillowanych mięs, do chleba lub na ciepło do makaronu.



Pasta z bobu z miętą
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 2 szklanki bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej mięta
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Bób gotujemy na parze przez 10 minut. Następnie gdy lekko przestygnie obieramy go i wkładamy do blendera. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, zioła i przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: