1/06/2017

Guacamole, pasta z awokado

awokado-na-drewnianej-desce-widok-z-gory

Sezon na awokado mamy w pełni ! Bardzo lubię to warzywo - tylko czy na pewno jest to warzywo ? Jedni twierdzą, że jest to owoc, inni, że jednak to warzywo... Nie będę wchodziła z nikim w polemiki, jedno jest pewne: awokado posiada mnóstwo właściwości odżywczych korzystnych dla naszego organizmu. Zawiera między innymi tłuszcze jednonienasycone i Omega-3, witaminę B6, naturalny kwas foliowy, luteinę i potas. Jedzmy go więc na zdrowie. Dziś zapraszam na guacamole. Szybko, pysznie i baaaardzo zdrowo 😊. 

Guacamole
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • 1 duże awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • sok z limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 1 łyżka posiekanych listków kolendry

Wykonanie:
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, nacinamy miąższ w kratkę i wyjmujemy łyżką. Przekładamy do miseczki i od razu skrapiamy sokiem z limonki. W przeciwnym razie awokado się utleni, czyli pociemnieje. Miąższ rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku, cebulę i sól. Dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy kolendrę.
Gotowe ! 


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz