Marynowane śledzie
![]() |
Marynowane śledzie |
Marynowane śledzie
Od połowy grudnia do końca Karnawału, to czas kiedy w naszym domu niepodzielnie króluje śledź! Pojawia się na naszym stole w różnych postaciach, nie tylko z okazji imprez, ale także na co dzień. Ta pyszna ryba to ogromne kulinarne pole do popisu dla amatorów śledzika.
Według mnie podstawa dobrego dania ze śledziem, jest oczywiście dobry śledź. Zdecydowanie warto go zamarynować w wodzie z dodatkiem octu i kilku przypraw. Taki śledź jest doskonałą bazą do mnóstwa śledziowych przepisów.
Przepisy na śledzie na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy ze śledziem w roli głównej. Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Oto garść moich śledziowych inspiracji:
- Śledź z cebulą i jabłkiem
- Śledzie w sosie musztardowym
- Śledzie remoulade z selerem Korzenny śledź z rodzynkami
- Piernikowy śledź
- Tatar ze śledzia
- Rolmopsy z ogórkiem
- Śledź pod buraczkiem
- Domowe rolmopsy z papryką
- Śledź po kaszubsku II
- Śledź wiejski
- Śledź po kaszubsku
- Śledź w oleju z pieczonymi burakami
- Śledź w oleju z cebulą
Natomiast dziś zapraszam po przepis na marynowane śledzie. Z tak zamarynowanej ryby przyrządzam między innymi śledzia w sosie czosnkowym. To nasz ulubiony sposób na śledzia, zawsze szybko znika z talerzy. Z marynowanego śledzia robiłam też śledzia w sosie musztardowym, a w głowie mam też inne pomysły, które niebawem pojawią się na blogu.
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Marynowane śledzie
Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowaniaSkładniki:
- 4-5 filetów śledziowych
- 1,5 szklanki wody ( 375 ml)
- 0,5 szklanki octu 10% (125 ml)
- 5 goździków
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 laska cynamonu
- 1 cebula
Wykonanie
- Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi.
- Doprowadzamy do zagotowania.
- Następnie odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.
- Gdy marynata będzie całkowicie zimna wkładamy do niej śledzie.
- Marynujemy przez dwie doby.
- Po tym czasie filety wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plasterki i mamy gotowego śledzia, którego możemy wykorzystać do przygotowania tej ryby z różnymi dodatkami.
Rewelacyjnie się prezentują . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBez śledzi to ja się obejść nie mogę. Po prostu uwielbiam...
OdpowiedzUsuńI zgodzę się - nie dość, że rewelacyjnie się prezentują to pewnie obłędnie smakują!
Dzięki za przepis!
Serdecznie polecam :-). Napisz jak wyszły !
Usuń