Marynowane śledzie
Od
połowy grudnia do końca Karnawału to czas kiedy w naszym domu niepodzielnie
króluje śledź ! Pojawia się na naszym stole w różnych postaciach, nie tylko z okazji imprez, ale także na co dzień. Ta pyszna ryba to ogromne kulinarne pole do popisu dla amatorów śledzika.
Oto garść przepisów, które znajdziecie na moim blogu:
Śledź z cebulą i jabłkiem
Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie remoulade z selerem
Korzenny śledź z rodzynkamiŚledź z cebulą i jabłkiem
Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie remoulade z selerem
Piernikowy śledź
Tatar ze śledzia
Rolmopsy z ogórkiem
Śledź pod buraczkiem
Domowe rolmopsy z papryką
Śledź po kaszubsku II
Śledź wiejski
Śledź po kaszubsku
Śledź w oleju z pieczonymi burakami
Śledź w oleju z cebulą
Natomiast dziś zapraszam po przepis na marynowane śledzie. Z tak zamarynowanej ryby przyrządzam między innymi śledzia w sosie czosnkowym. To nasz ulubiony sposób na śledzia, zawsze szybko znika z talerzy. Z marynowanego śledzia robiłam też śledzia w sosie musztardowym, a w głowie mam też inne pomysły, które niebawem pojawią się na blogu.
Marynowane śledzie
Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania
Składniki:
- 4-5 filetów śledziowych
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu 10%
- 5 goździków
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 laska cynamonu
- 1 cebula
Wykonanie:
Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi. Doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.
Rewelacyjnie się prezentują . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :).
UsuńBez śledzi to ja się obejść nie mogę. Po prostu uwielbiam...
OdpowiedzUsuńI zgodzę się - nie dość, że rewelacyjnie się prezentują to pewnie obłędnie smakują!
Dzięki za przepis!
Serdecznie polecam :-). Napisz jak wyszły !
Usuń