12/17/2015

Rolmopsy z ogórkiem


Jak pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na rolmopsy z konserwowym ogórkiem. Na blogu znajdziecie też przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką, a także inne przepisy ze śledziem w roli głównej:

Śledź po kaszubsku II 
Śledź wiejski
Śledź po kaszubsku
Śledź w oleju z pieczonymi burakami
Śledź w oleju z cebulą
Śledź w sosie czosnkowym





Rolmopsy z ogórkiem
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
  • 5 filetów śledziowych
  • 5 małych konserwowych ogórków
  • 1 cebula
  • musztarda dijon
  • czarny pieprz 
  • wykałaczki
Zalewa
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie:
W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Jeśli mamy malutkie ogórki zostawiamy je w całości, jeśli są większe, kroimy je na pół.
Filety smarujemy musztardą, oprószamy pieprzem, układamy cebulę, po jednym ogórekczku i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz