2/04/2018

Marynowane śledzie II

filety-ryby-w-sloiku

Ostatki, czyli nasz przysłowiowy Śledzik zbliża się wielkimi krokami. Dziś podrzucam Wam kolejny już przepis na marynowane śledzie. Ich pierwszą wersję znajdziecie tutaj (klik), są one zdecydowanie bardziej korzenne i aromatyczne za sprawą cynamonu i goździków. Ten, który Wam podrzucam dziś dodatkowo też zawiera olej. Ryby trzeba marynować minimum dwa - trzy dni, ale im dłużej postoją, tym bardziej nabierają charakteru.

A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍:



Marynowane śledzie II
Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania
Składniki:
  • 10 płatów śledziowych
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 3 duże cebule
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego

Inspiracja Olga Smile


Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy ocet, olej i wodę. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.
W międzyczasie cebule obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnuszka i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 
Śledzie kroimy w dzwonka, wkładamy do słoika, wlewamy zalewę. Ryby powinny być całkowicie nią przykryte. Słoik chowamy do lodówki, po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz