12/10/2015

Domowe rolmopsy z papryką


Jak pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką. Bez nich, według mnie, po prostu nie ma świąt :-).


Domowe rolmopsy z papryką
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
  • 6 filetów śledziowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • pieprz czarny
  • wykałaczki
Zalewa
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:
W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w paseczki.
Na filecie układamy cebulę, paseczki papryki, pieprzymy i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. ja sie zachwycilam zarowno zdjeciem jak i propozycja sledzi . bardzo chetnie wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń