12/11/2016

Piernikowy śledź

piernikowy-sledz-w-szkalnym-sloiku-z-dekoracja-siwateczna

Święta coraz bliżej, dlatego dziś zapraszam na kolejny przepis do kolekcji śledziowej, czyli przed Wami piernikowy śledź. Szczerze powiedziawszy nie przypuszczałam, że takie połączenie smakowe jest w ogóle możliwe ! Uczestniczyłam ostatnio w warsztatach kulinarnych, na których przygotowywałyśmy śledzie w różnych smakach i między innymi pojawił się na nich właśnie śledź z piernikiem. Postanowiłam zrobić podobnego śledzia w domu. Pamiętajcie tylko, żeby słodycz miodu i pierników dobrze przełamać octem balsamicznym.

Piernikowy śledź
Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania
Składniki:
  • 250 g filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 goździki
  • 2 nasionka kardamonu
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • ocet balsamiczny
  • 6 pierniczków

Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i nasionka kardamonu, wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, sok pomarańczowy i miód. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sok się zredukuje i sos zgęstnieje. Pierniczki blendujemy na proszek, dodajemy je do cebuli, doprawiamy octem balsamicznym, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Filety kroimy w dzwonka i mieszamy z masą piernikową. Odstawiamy co najmniej na noc, żeby smaki się przeniknęły.



zBLOGowani.pl

Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis!
    Będę organizować sąsiedzkiego "śledzika", więc bedzie szansa na wykorzystanie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renata, serdecznie Ci go polecam, jest pyszny :-).

      Usuń
  2. Oooooo, a ja uwielbiam takie połączenia.Bardzo smaczny przepis. Dziękuję.
    Pozdrawiam.
    Cedra

    OdpowiedzUsuń