2/07/2017

Śledzie w sosie musztardowym

ryba-w-sosie-widok-z-gory

Karnawał w pełni, a Ostatki, czyli przysłowiowy śledzik zbliżają się do nas wielkimi krokami ! W związku z tym dziś specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was kolejną propozycję na podanie tej pysznej i bardzo popularnej ryby. Oto śledzie w sosie musztardowym, które wcześniej zostały zamarynowane w delikatnej zalewie octowej, a następnie wymieszane z dwoma rodzajami musztardy: zwykłą i ziarnistą. Ziarenka gorczycy fajnie strzelają między zębami, uwalniając cały swój aromat.

Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania ze śledziem w roli głównej:
Śledzie remoulade z selerem
Marynowane śledzie
Korzenny śledź z rodzynkami
Piernikowy śledź
Tatar ze śledzia
Rolmopsy z ogórkiem 
Śledź pod buraczkiem 
Domowe rolmopsy z papryką 
Śledź po kaszubsku II 
Śledź wiejski
Śledź w oleju z cebulą
Śledź w sosie czosnkowym


Śledzie w sosie musztardowym
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
  • 4-5 filetów śledziowych
Marynata:
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 5 goździków
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 cebula
Sos musztardowy:
  • 1 cebula
  • 1/2 kwaśnego jabłka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • koperek


Wykonanie:
Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi. Doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.
Gdy marynata będzie całkowicie zimna wkładamy do niej śledzie. Marynujemy przez dwie doby. Po tym czasie filety wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dzwonka.
Cebulę obieramy i drobno kroimy, przelewamy wrzątkiem na sitku, następnie przelewamy zimną wodą, zostawiamy do obcieknięcia. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu, dodajemy śledzia i odstawiamy na 2 godziny. Przed podaniem przybieramy koperkiem.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz