12/04/2016

Tatar ze śledzia

sledz-na-czarnym-talerzu

Tatar ze śledzia to kolejny śledziowy klasyk, który co roku trafia na nasz świąteczny stół. Robię go w różnych wersjach, ale dziś przedstawiam Wam tę najbardziej tradycyjną wersję. Jeśli macie taką możliwość, to dobrze jest przygotować śledzia dzień wcześniej i zostawić  w lodówce, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.
Na blogi znajdziecie też inne przepisy na pyszne śledzie:


Tatar ze śledzia
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 200 g filetów ze śledzia
  • 2 konserwowe ogórki
  • 1 mała cebula
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny

Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobn kostkę i przelewamy wrzątkiem, studzimy. Ogórki i filety śledziowe również kroimy w kostkę. Mieszamy w misce.
W kubeczku mieszamy sok z cytryny, olej, musztardę, pieprz, koperek i musztardę. Wlewamy do miski ze śledziami, mieszamy i odstawiamy na 30-60 minut.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz