Frużelina z borówek amerykańskich
Frużelina z borówek to idealny sposób na pyszne owoce, jako zdrowy dodatek do lodów, deserów i ciast. To owoce w żelu, które swoim wyglądem przypominają gęsty kisiel lub rzadszą galaretkę. Można je przygotować na dwa sposoby, czyli przy pomocy żelatyny lub z dodatkiem mąki kartoflanej. Tym razem frużelinę zrobiłam na bazie mąki ziemniaczanej, bo nas sos jest gotowy od razu i nie musimy czekać, aż ostygnie i stężeje.
Frużelina z borówek
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g borówek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Borówki płuczemy i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Odlewamy cały płyn i odstawiamy do wystudzenia. Wsypujemy do niego mąkę, dokładnie mieszamy i wlewamy do borówek. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Czy borówka może być mrożona?
OdpowiedzUsuńTak, tylko płynu może być nieco więcej.
UsuńTroszkę to niepotrzebnie skomplikowane z tym studzeniem, żeby dodac mąkę ziemniaczaną. Te 1,5 łyżki rozpuści się w takiej samej prawie ilości wody i mozna je po troszku wprowadzić do jagód.
UsuńUzupełniłabym przepis o sposób zakonserwowania frużeliny w słoikach.
Ładna stronka! :)
Pozdrawiam - Rosa
.
Czy mozna pominąć cukier?
OdpowiedzUsuńTeoretycznie można, pytanie tylko czy borówki będą wystarczająco słodkie? Dałabym też mniej soku z cytryny
UsuńSoku z cytryny za dużo,frużelina wyszła kwaśna i zamiast smaku borówek czuć smak cytryny....
OdpowiedzUsuńWidocznie owoce były mało słodkie, albo ogromna cytryna. Wg mnie te proporcje są idealne
Usuńmożna pasteryzować?
OdpowiedzUsuńTak, jeśli chcemy mieć słoiki na zimę.
UsuńCzy zamiast mąki mogę dodać budyń?
OdpowiedzUsuńW sumie można, tylko powinien być bez cukru.
Usuń