Frużelina z borówek amerykańskich

owoce-w-zelu

Frużelina  z borówek to idealny sposób na pyszne owoce, jako zdrowy dodatek do lodów, deserów i ciast. To owoce w żelu, które swoim wyglądem przypominają gęsty kisiel lub rzadszą galaretkę. Można je przygotować na dwa sposoby, czyli przy pomocy żelatyny lub z dodatkiem mąki kartoflanej. Tym razem frużelinę zrobiłam na bazie mąki ziemniaczanej, bo nas sos jest gotowy od razu i nie musimy czekać, aż ostygnie i stężeje.


Frużelina z borówek
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 500 g borówek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Borówki płuczemy i wrzucamy do garnka o grubym dnie.  Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Odlewamy cały płyn i odstawiamy do wystudzenia. Wsypujemy do niego mąkę, dokładnie mieszamy i wlewamy do borówek. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając.



Komentarze

  1. Czy borówka może być mrożona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko płynu może być nieco więcej.

      Usuń
    2. Troszkę to niepotrzebnie skomplikowane z tym studzeniem, żeby dodac mąkę ziemniaczaną. Te 1,5 łyżki rozpuści się w takiej samej prawie ilości wody i mozna je po troszku wprowadzić do jagód.
      Uzupełniłabym przepis o sposób zakonserwowania frużeliny w słoikach.
      Ładna stronka! :)
      Pozdrawiam - Rosa
      .

      Usuń
  2. Czy mozna pominąć cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można, pytanie tylko czy borówki będą wystarczająco słodkie? Dałabym też mniej soku z cytryny

      Usuń
  3. Soku z cytryny za dużo,frużelina wyszła kwaśna i zamiast smaku borówek czuć smak cytryny....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie owoce były mało słodkie, albo ogromna cytryna. Wg mnie te proporcje są idealne

      Usuń
  4. można pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz