Frużelina z borówek amerykańskich

owoce-w-zelu

Frużelina  z borówek to idealny sposób na pyszne owoce, jako zdrowy dodatek do lodów, deserów i ciast. To owoce w żelu, które swoim wyglądem przypominają gęsty kisiel lub rzadszą galaretkę. Można je przygotować na dwa sposoby, czyli przy pomocy żelatyny lub z dodatkiem mąki kartoflanej. Tym razem frużelinę zrobiłam na bazie mąki ziemniaczanej, bo nas sos jest gotowy od razu i nie musimy czekać, aż ostygnie i stężeje.


Frużelina z borówek
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 500 g borówek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Borówki płuczemy i wrzucamy do garnka o grubym dnie.  Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Odlewamy cały płyn i odstawiamy do wystudzenia. Wsypujemy do niego mąkę, dokładnie mieszamy i wlewamy do borówek. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając.



Komentarze

  1. Czy borówka może być mrożona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko płynu może być nieco więcej.

      Usuń
    2. Troszkę to niepotrzebnie skomplikowane z tym studzeniem, żeby dodac mąkę ziemniaczaną. Te 1,5 łyżki rozpuści się w takiej samej prawie ilości wody i mozna je po troszku wprowadzić do jagód.
      Uzupełniłabym przepis o sposób zakonserwowania frużeliny w słoikach.
      Ładna stronka! :)
      Pozdrawiam - Rosa
      .

      Usuń
  2. Czy mozna pominąć cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można, pytanie tylko czy borówki będą wystarczająco słodkie? Dałabym też mniej soku z cytryny

      Usuń
  3. Soku z cytryny za dużo,frużelina wyszła kwaśna i zamiast smaku borówek czuć smak cytryny....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie owoce były mało słodkie, albo ogromna cytryna. Wg mnie te proporcje są idealne

      Usuń
  4. można pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast mąki mogę dodać budyń?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz