Frużelina z borówek to idealny sposób na pyszne owoce, jako zdrowy dodatek do lodów, deserów i ciast. To owoce w żelu, które swoim wyglądem przypominają gęsty kisiel lub rzadszą galaretkę. Można je przygotować na dwa sposoby, czyli przy pomocy żelatyny lub z dodatkiem mąki kartoflanej. Tym razem frużelinę zrobiłam na bazie mąki ziemniaczanej, bo nas sos jest gotowy od razu i nie musimy czekać, aż ostygnie i stężeje.
Frużelina z borówek
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g borówek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Borówki płuczemy i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Odlewamy cały płyn i odstawiamy do wystudzenia. Wsypujemy do niego mąkę, dokładnie mieszamy i wlewamy do borówek. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając.


Czy borówka może być mrożona?
OdpowiedzUsuńTak, tylko płynu może być nieco więcej.
Usuń