2/21/2017

Śledź z cebulą i jabłkiem

kawalki-ryby-w-szklanym-pojemniku

Już za chwilę koniec karnawału i Ostatki ! Jak wiadomo Ostatki śledziem stoją, dlatego już dziś zapraszam Was na bardzo klasyczny i chyba najbardziej przeze mnie ulubiony przepis na tę pyszną rybę, czyli śledzia z cebulą i jabłkiem z dodatkiem kwaśnej gęstej śmietany. Do przygotowania tego dania wykorzystałam marynowane śledzie, ale możecie też użyć zwykłych śledzi, jeśli nie macie czasu na ich moczenie.
Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania ze śledziem w roli głównej:
Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie remoulade z selerem
Marynowane śledzie
Korzenny śledź z rodzynkami
Piernikowy śledź
Tatar ze śledzia
Rolmopsy z ogórkiem 
Śledź pod buraczkiem 
Domowe rolmopsy z papryką 
Śledź po kaszubsku II 
Śledź wiejski
Śledź w oleju z cebulą
Śledź w sosie czosnkowym


Śledź z cebulą i jabłkiem
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
  • 4-5 marynowanych śledzi
  • 1 spora cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • koperek

Wykonanie:
Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę, przelewamy wrzątkiem na sitku, następnie przelewamy zimną wodą, zostawiamy do obcieknięcia. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu, dodajemy śledzia i odstawiamy na 2 godziny. Przed podaniem przybieramy koperkiem.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: