12/17/2017

Sałaka śledziowa z buraczkami

rozowa-salatka-w-misce-bialej

Jak dla święta Wigilia i Boże Narodzenie bez śledzia nie istnieją! I tak pewnie jest też w większości polskich domów. Przecież śledź to ukochana przez nas ryba, która w okresie zimowym dosyć często gości na naszym stole. Można go przygotować na milion sposobów, inspiracje znajdziecie poniżej:



W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze śledzi marynowanych, ale jeżeli nie macie takowych akurat pod ręką sałatkę możecie przygotować także na bazie zwykłych śledzi. Możecie wtedy dodać nieco więcej chrzanu lub soku z cytryny.
Inspiracją do przygotowania tej sałatki były warsztaty z Seko.
Smacznych Świąt !



Sałatka śledziowa z buraczkami
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:

  • 2 duże ugotowane buraki
  • 2 filety marynowanych śledzi
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz 



Wykonanie:
Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Szalotkę obieramy i kroimy drobną kosteczkę. Śledzia kroimy w paski o szerokości 1 cm. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz