Jak
pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie
grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację
na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na rolmopsy z konserwowym ogórkiem.
Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie:
- Marynowane śledzie II
- Sałatka śledziowa z buraczkami
- Śledzie w sosie musztardowym
- Śledź z cebulą i jabłkiem
- Korzenny śledź z rodzynkami
- Piernikowy śledź
- Tatar ze śledzia
- Rolmopsy z ogórkiem
- Śledź pod buraczkiem
- Śledź wiejski
- Śledź po kaszubsku
- Śledź w oleju z cebulą
- Śledź w sosie czosnkowym
- Śledź w buraczkowej pierzynce
- Śledzie w pomarańczach i szafranie
Rolmopsy z ogórkiem
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
- 5 filetów śledziowych
- 5 małych konserwowych ogórków
- 1 cebula
- musztarda dijon
- czarny pieprz
- wykałaczki
- 2/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu 10%
- 1/2 łyżeczki białej gorczycy
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
W
garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do
zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do
całkowitego wystygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Jeśli mamy malutkie ogórki zostawiamy je w całości, jeśli są większe, kroimy je na pół.
Filety smarujemy musztardą, oprószamy pieprzem, układamy cebulę, po jednym ogóreczku i ciasno zwijamy w
rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną
zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały.


Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza