6/08/2018

Pesto z kolendry

zielona-pasta-w-bialej-misce

Pesto uwielbiam nie od dziś, a ponieważ lubię makarony, pojawia się ono na moim stole dosyć często. Robię je między innymi ze szczypioru czosnkowego. W tym roku bardzo mi obrodziła kolendra i zastanawiałam się jak i do czego ją wykorzystać. To bardzo delikatne zioło i nie da się jej zamrozić, niestety. Wymyśliłam więc pesto, choć nieco się obawiałam, ze takie kolendrowe będzie zbyt intensywne, bo ma ona mocny i charakterystyczny smak i zapach. W zanadrzu miałam natkę, aby ewentualnie też dodać ją do pesto. Okazało się jednak, że nie była potrzebna, pesto z kolendry wyszło idealne. 

Na blogu znajdziecie też przepisy na:



Pesto z kolendry
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • sól
  • ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV
  • 2 łyżki świeżo tartego parmezanu 
Wykonanie:
Czosnek obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Kolendrę płuczemy i usuwamy z niej łodyżki. Wszystkie składniki oprócz parmezanu wrzucamy do blendera i blendujemy. Możemy je zblendować bardzo dokładnie, lub zostawić wyczuwalne kawałeczki ziarenek i listków kolendry - wszystko zależy jak lubicie. Po przygotowaniu pesto zobaczycie jaka jest jego konsystencja, jeśli będzie za gęsty, dolejcie nieco oliwy i ponownie wymieszajcie.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz