7/20/2017

Pasta z bobu z białym serem

zielona-pasta-z-bobu-na kromce-chleba

 Obiecuję, że to już przedostatni przepis z bobem 😀. Jeszcze mam w planie pierogi z bobem i finito na ten sezon z tymi pysznymi zielonymi fasolkami ! Bób jak zwykle ugotowałam na parze, według mnie taki jest najlepszy i najsmaczniejszy. Do pasty dodałam biały ser z wiaderka. Od pewnego czasu używam głównie Mojego Ulubionego z Wielunia - i nie jest to wpis sponsorowany 😊. Ser jest produkowany tylko z dodatkiem kultur bakterii, bez żadnych dodatków. Jest gęsty i kremowy. Doskonały też do dań na ciepło. Jak znajdziecie go w sklepie, koniecznie wypróbujcie.

Bób na blogu:


Pasta z bobu z serem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 500 g ugotowanego i obranego bobu
  • 4 łyżki białego mielonego sera (użyłam Mojego Ulubionego z Wielunia)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek EV do smaku


Wykonanie:
Bób wrzucamy do miski, rozgniatamy go widelcem.  Możemy go też zblendować, ale ja wolę, jak są wyczuwalne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do bobu wraz z serkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i kilka kropel oliwy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz