10/06/2014

Zielone warzywne curry


Lubię curry, zarówno w wersji mięsnej jak i w bezmięsnej. Czasami robię łagodne, czasami ostrzejsze, wszystko zależy od nastroju. Dziś naszła mnie ochota na zielone curry przygotowane tylko i wyłącznie z samych warzyw. Do tego odrobina kaszki kuskus i pyszny, lekki obiad lub lunch gotowy.


Zielone warzywne curry

Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 120 g zielonej fasolki szparagowej
  • 350 g cukinii
  • fenkuł
  • 3 małe kapusty pak choi
  • 200 g bobu
  • 1 zielona papryka
  • 250 ml bulionu
  • 3 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 listki limonki kaffir
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry




Wykonanie:
Bób i fasolkę gotujemy na parze przez 15 minut. Cukinię i fenkuł kroimy na pół plasterki, zieloną paprykę kroimy w 2 centymetrowe kwadraty, a pak choi w 2 centymetrowe kawałki. Imbir ścieramy na tarce.
Do dużego garnka wkładamy pastę curry i wlewamy trochę mleka kokosowego. Mieszamy rózgą, po czym dolewamy resztę mleka, dodajemy imbir, listki limonki, sos rybny i bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Curry doprawiamy solą i od razu podajemy.




Print Friendly and PDF

2 komentarze: