Zielone warzywne curry
Lubię curry, zarówno w wersji mięsnej jak i w bezmięsnej. Czasami robię łagodne, czasami ostrzejsze, wszystko zależy od nastroju. Dziś naszła mnie ochota na zielone curry przygotowane tylko i wyłącznie z samych warzyw. Do tego odrobina kaszki kuskus i pyszny, lekki obiad lub lunch gotowy.
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 120 g zielonej fasolki szparagowej
 - 350 g cukinii
 - 1 fenkuł
 - 3 małe kapusty pak choi
 - 200 g bobu
 - 1 zielona papryka
 - 250 ml bulionu
 - 3 łyżeczki zielonej pasty curry
 - 1 puszka mleka kokosowego
 - 2 łyżki sosu rybnego
 - 2 cm kawałek świeżego imbiru
 - 2 listki limonki kaffir
 - sól morska do smaku
 - 1 łyżka posiekanej kolendry
 
Wykonanie:
Bób i fasolkę gotujemy na parze przez 15 minut. Cukinię i fenkuł kroimy na pół plasterki, zieloną paprykę kroimy w 2 centymetrowe kwadraty, a pak choi w 2 centymetrowe kawałki. Imbir ścieramy na tarce.
Do dużego garnka wkładamy pastę curry i wlewamy trochę mleka kokosowego. Mieszamy rózgą, po czym dolewamy resztę mleka, dodajemy imbir, listki limonki, sos rybny i bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Curry doprawiamy solą i od razu podajemy.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zachęcam do przygotowania :-)
Usuń