Ryż z bobem i szpinakiem


Ryż z bobem i młodym szpinakiem to zielone soczyste lato na naszym talerzu. Może być pożywną sałatką podaną na zimno, może stanowić wspaniałe wegetariańskie danie,  lub być eleganckim dodatkiem do dania mięsnego.


Ryż z bobem i szpinakiem
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • ok. 2 szklanek bulionu
  • 1 szalotka
  • 1 szklanka  bobu
  • 200 g świeżego młodego szpinaku
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • posiekany koperek

Wykonanie:
Ryż płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy pastę curry, gorący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie się cały płyn. Odstawiamy.
Bób gotujemy, najlepiej na parze, wtedy zachowuje cały swój smak. Gdy przestygnie, obieramy go z łupin.
Szalotkę obieramy i przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, dodajemy listki szpinaku i smażymy przez 30 sekund.
Ryż mieszamy z bobem i szpinakiem, pierzymy, skrapiamy oliwą, posypujemy koperkiem, mieszamy i podajemy.

Komentarze

Prześlij komentarz