6/20/2016

Pieczone młode warzywa


Dziś za oknem nieco chłodniej, deszcz zdecydowanie ochłodził nasze otoczenie, można właczyć piekarnik, dlatego zapraszam Was na pieczone młode warzywa. Znajdziecie tu marchewkę, cukinię, szparagi i bób. Tym razem bób będzie w nieco innej odsłonie, niż do tego przywykliśmy. Czyli zamiast ziaren jemy całe strąki młodego bobu. Po upieczeniu są pyszne. Koniecznie spróbujcie !



Pieczone warzywa
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1 cukinia
  • 2 bataty
  • kilka garści młodego bobu w strąkach
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • oliwa z oliwek EV
  • gruba sól morska
  • świeże zioła, u mnie bazylia i oregano
  • odrobina chili w płatkach


Wykonanie:
Warzyw nie obieramy, tylko je dokładnie myjemy. Cukinię i bataty kroimy na podłużne kawałki, marchewki na pół. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. W misce mieszamy sól  z oliwą, a następnie obtaczamy nią warzywa. Warzywa, oprócz szparagów wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami chili. Pieczemy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na 10 minut przed końcem dokładamy szparagi. Czas pieczenia zależy od tego w jak duże kawałki pokroiliście warzywa. Najlepiej jest sprawdzić czy warzywa są już miękkie.
Przed podaniem warzywa posypujemy świeżymi ziołami.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz