7/07/2016

Quinoa i smażone zielone warzywa


Quinoa, czyli owoce komosy ryżowej, to popularny u nas ostatnio zamiennik różnego rodzaju kasz i ryżu. Uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej. Jest to roślina bogata w skrobię, ale nie jest ona zbożem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, gotuje się ją jak kaszę. W czasie gotowania wydziela specyficzny zapach, ale w smaku jest neutralna. Dziś zapraszam na quinoę w wersji wege w duecie ze smażonymi zielonymi warzywami. Samo zdrowie na talerzu !




Quinoa i smażone zielone warzywa
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:

  • 1/2 szklanki quinoa
  • 1 mała kapusta pak choi
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 szklanka  bobu
  • 1 szklanka cienkiej zielonej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • sól morska
  • olej rzepakowy
  • listki tajskiej bazylii




Wykonanie:
Quinoę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Bób i fasolkę gotujemy na parze al dente. Po ugotowaniu bób obieramy.
Kapustę kroimy w paski, ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki.
Czosnek obieramy i kroimy w pasterki, papryczkę siekamy, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Chwilę przesmażamy, potem dodajemy pozostałe warzywa i smażymy przez 5 minut. Solimy, mieszamy.
Ugotowaną quinoę mieszamy z warzywami, posypujemy listkami bazylii.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz