7/15/2014

Pasta z bobu


Pasta z bobu, przepis na nią jest banalnie prosty. Zrobi ją każdy. Idealna z grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło jako dodatek do makaronu  z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo startym parmezanem. Ja wszystkie warzywa gotuję zawsze na parze, zachowują wtedy cały dwój smak i wszystkie wartości.
Inspirację czerpałam z bloga Stare gary.



Pasta z bobu

Proporcje na 4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 500 g ugotowanego na parze i obranego bobu
  • 3 ząbki czosnku
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV
  • garść listków mięty
  • sok z połowy cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina płatków papryczki chili


Wykonanie:
Bób rozgniatamy widelcem w misce. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do bobu. Pastę przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekane listki mięty i oliwę. Ilość oliwy podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego czy lubicie rzadszą czy raczej gęstsza pastę.




Print Friendly and PDF

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie jest super !
      A może się zachęcisz do jej przygotowania i wzięcia udziału w konkursie ? :-)

      Usuń
  2. Kasiu, super :-), Ależ apetyczna na Twoja pasta !
    Dzięki za dodanie zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super coś innego nie tylko wedlina do kanapek czy tostow

    OdpowiedzUsuń