Szybki makaron z bobem

makaron świderkiz zielonym bobem na talerzu
Szybki makaron z bobem
 

Szybki makaron z bobem, to idealny przepis na pyszny i prosty letni obiad. Robi się go tyle, ile trwa ugotowanie makaronu. Póki trwa sezon na bób, to staram się korzystać z tych pysznych i zdrowych zielonych ziarenek na maksa.  Podaje je na różne sposoby, czyli w sałatkach, w pastach, w zupach czy też z ryżem lub właśnie makaronem.


Jak gotować bób

Serdecznie polecam Ci gotowanie bobu na parze. Dlaczego? Najważniejsze powody są dwa: warzywa gotowane na parze zachowują więcej wartości odżywczych, niż te gotowane tradycyjnie, ponieważ nie są one wypłukiwane wraz z wodą, w której są gotowane. Cały smak warzywa też zostaje w środku. Wiadomo też, że nie wszyscy lubimy zapach, który unosi się w kuchni podczas gotowania bobu, a podczas gotowania na parze jest on zdecydowanie mniej odczuwalny. 

Do gotowania na parze nie potrzebujesz parowaru, możesz to zrobić na durszlaku, lub po prostu na gazie, ale szczerze powiedziawszy, to ja już nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego urządzenia. Parowary nie są zbyt drogie i moim zdaniem warto w nie zainwestować i mieć je na wyposażeniu.

 

Pyszne przepisy z bobem

Na blogu znajdziesz też inne przepisy na bób w roli głównej:

 

Kulinarne inspiracje w moich social mediach

Tutaj znajdziesz filmik, jak zrobić makaron → https://www.instagram.com/p/CumjytaoS4N/

A po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię na mój profil na Facebooku → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity.


 

świderki z makaronu ze smażonym bobem na zielonym talerzu

 

Szybki makaron z bobem

Czas przygotowania: 15 minut  

Składniki:

  • 200 g ugotowanego bobu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 200 g suchego makaronu świderki
  • parmezan
  • koperek 


Wykonanie

  • Ugotowany bób obierz z łupinek.
  • Koperek posiekaj, a ser parmezan zetrzyj na drobnej tarce.
  • Cebulę i czosnek posiekaj. Przesmaż na patelni na rozgrzanej oliwie.
  • W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zachowaj dwie chochle wody z gotowania makaronu.
  • Na patelnię dorzuć bób, dodaj sól i pieprz i chwilę przesmaż. 
  • Następnie wlej jedną chochlę wody z gotowania makaronu i dorzuć makaron. Gotuj razem przez pięć minut. Jeśli będzie za mało wody dodaj jeszcze jedną chochlę.
  • Na koniec makaron skrop jeszcze oliwą, posyp serem i koperkiem. Od razu podawaj.

 

 
 

Komentarze