6/30/2015

Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym


 Uwielbiam lato. Uwielbiam je za kolory na talerzu, bo przecież jemy oczami. Uwielbiam je za różne smaki, które nam przynosi. Oto szybkie danie z ryżem z dodatkiem sezonowych przysmaków: młodziutkiego bobu i groszku cukrowego.




Zielony ryż  z bobem i groszkiem cukrowym

Czas przygotowania: 25 minut
Proporcje dla 3 osób

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • ok. 2 szklanek bulionu ( w zależności od tego ile płynu wypije ryż)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki dowolnego zielonego pesto
  • 1 szklanka bobu
  • porządna garść groszku cukrowego
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy, aż woda nie będzie mętna. Odcedzamy.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy,  a następnie lekko przesmażamy, aż warzywa się zeszklą. Dodajemy ryż, mieszamy i dolewamy bulion. Ryż solimy i pieprzymy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż ryż będzie al dente.
W międzyczasie bób gotujemy na parze przez około 10 minut. Po upłynie 5 minut dorzucamy  do niego groszek.
Do garnka z  ryżem dodajemy pesto i warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. niesamowicie zielone danie - nastraja bardzo optymistycznie :) wolę zwykły groszek od cukrowego, jakoś mi nie podchodzi. Ale bób niezmiennie kocham <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, cukrowy ma specyficzny smak. I ja bób kocham pod każdą postacią :-).

      Usuń