Lemoniada bazyliowa


 W tym roku robię dużo różnych lemoniad. Są o wiele zdrowsze i smaczniejsze od napojów sprzedawanych w sklepach. Na blogu pojawiła się już lemoniada miętowalemoniadalemoniada miętowa (II wersja) i lemoniada z rabarbaru. Dziś pojawia się lemoniada bazyliowa, a w planach mam jeszcze lemoniadę truskawkową i  z czarnego bzu.




Lemoniada bazyliowa

Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje na 1 litr napoju
Składniki:
  • 2 cytryny
  • 4 gałązki bazylii
  • 2 łyżki cukru
  • 1 litr wody mineralnej


Wykonanie:
Cytryny bardzo dokładnie myjemy, a  następnie parzymy. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę (najlepiej zrobić to nad blenderem), potem obieramy je ze skórki, starając się usunąć wszystkie białe części. Kroimy na cząstki i wkładamy do blendera. Z łodyżek bazylii odrywamy listki i też wkładamy do blendera. Wlewamy do niego 1/2 szklanki, dodajemy cukier i bardzo dokładnie blendujemy. Następnie dolewamy pozostałą wodę, miksujemy i wkładamy do lodówki, żeby lemoniada się  chłodziła.


Komentarze

Prześlij komentarz