6/12/2015

Najprostsza lemoniada


Za oknem upał, więc dziś dla ochłody podrzucam Wam pomysł na najprostszą lemoniadę, czyli na taką jaką robiły nasze babcie. Od siebie dodałam jeszcze limonkę, bo to ostatnio mój ukochany owoc. Nie tylko ze względu na aromat, ale także na cudny kolor i orzeźwiający smak.





Najprostsza lemoniada

Proporcje dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 10 minut + czas schłodzenia
Składniki:
  • 1 litr wody mineralnej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 cytryny
  • 1 limonka

Wykonanie:
W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier.
Cytrynę i limonkę dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę,   z półtorej cytryny i 1/2 limonki wyciskamy sok. Resztę owoców kroimy w plasterki.
Do dzbanka wlewamy wodę  z cukrem, wodę mineralną, sok z cytryny, stratą skórkę z cytryny. Wstawiamy do lodówki, żeby porządnie schłodzić lemoniadę. Przed podaniem do dzbanka można dodać kostki lodu i listki melisy.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz