5/15/2015

Lemoniada z rabarbaru

kolorowy-napoj-w-szklanej-butelce

Lemoniada z  rabarbaru to idealna propozycja na wiosenny lub letni napój. Jest lekko kwaskowa z cudownym aromatem mięty i melisy oraz z dodatkiem soku z limonki. Cudnie orzeźwia. Najlepsza gdy aromaty się lekko przegryzą, a do tego naprawdę robi się sama :-). 
Zapraszam na lemoniadę, czyli coś w stylu naszych babcinych kompotów.



Lemoniada z  rabarbaru

Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 500 g rabarbaru
  • 800 ml wody
  • 100 g cukru
  • 1 limonka
  • listki mięty
  • listki melisy
  • ew. kostki lodu

Wykonanie:
Rabarbar kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Rabarbar odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy wyciśnięty sok z limonki i lekko roztarte w dłoni listki mięty i melisy.
Jeśli lubimy bardzo zimną lemoniadę dodajemy kostki lodu.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Cudowne zdjęcia! A taka lemoniada będzie jak znalazł na cieplejsze dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :).
      A sezon rabarbarowy już się zaczyna ;-)

      Usuń