Kiełbasa żywiecka bez wędzenia - wersja mniej tłusta

gruba kiełbasa na drewnianej desce
Kiełbasa żywiecka bez wędzenia
 

Kiełbasa żywiecka bez wędzenia - wersja mniej tłusta, to kolejny pomysł na pyszna domową wędlinę do kanapek. Choć niektórzy twierdzą, że mięso, które nie jest wędzone, to nie wędlina. Jest to też kolejny przepis dla tych, którzy nie maja wędzarni, ani innych specjalistycznych narzędzi do wyrobu kiełbas. Tutaj wystarczy tylko i wyłacznie ostry nóż i osłonka białkowa, którą można bez problemu kupić w necie.

Wersja mniej tłusta oznacza to, że nie dodałam do niej słoniny, jak to jest w klasycznym przepisie na kiełbasę żywiecką. Nie przepadamy za tłustymi kiełbasami, a taka lżejsza, smakuje nam bardziej.

Moja kiełbasę piekłam przez dwie godziny na termoobiegu w temperaturze 100 stopni. Teoretycznie po tym czasie powinna być dobrze upieczona, ale ja zawsze radzę mierzyć temperaturę wewnątrz mięsa. Wtedy mamy 100% pewność, że już jest gotowa, a z temperaturą w piekarniku różnie bywa. Tak samo z mięsem, czasami może zawierać więcej wody i wtedy może się okazać, że przez dwie godziny się nie upiecze. 

Filmik, jak zrobić kiełbasę znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/C6tqt6pooSY/


Przepisy na inne wędliny

Na blogu znajdziesz także przepisy na domowe wędliny:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 


domowa kiełbasa w osłonce


Kiełbasa żywiecka bez wędzenia

Czas przygotowania: 3 godziny + czas oczekiwania 

Proporcje na 4 kiełbasy 

Składniki:

  • 1500 g szynki wieprzowej
  • 750 g karkówki wieprzowej
  • 25 g peklosoli
  • 18 g soli
  • 2,5 g suszonego czosnku 
  • 2,5 g cukru
  • 3,5 g gałki
  • 4,5 g pieprzu
  • 90 g wody


Wykonanie

  • Mięso podziel na 2 klasy:  klasę 1, czyli bez tłuszczu i klasę 2, czyli z tłuszczem.
  • Klasę 1 pokrój w kostkę o wielkości mniej więcej 2 x 2 cm i włóż do miski, a klasę 2 w drobną kostkę i  włóż do drugiej miski.
  • W miseczce wymieszaj sól i peklosól. Część wsyp do klasy 1, a resztę do klasy 2. Mięso dokładnie wymieszaj z solą.
  • Miski z mięsem przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny.
  • Po tym czasie mięso przełóż do jednej miski, wlej wodę i dodaj przyprawy. 
  • Wszystko bardzo dokładnie mieszaj do momentu, aż mięso będzie mocno kleiste. Ja to robię przy pomocy robota z hakiem.
  • Osłonki o fi 61 mm potnij na 4 odcinki o długości 35 cm. Mocz je wodzie przez 30 minut.
  • Dokładnie zawiąż jeden koniec osłonki i napełniaj ją mięsem. Osłonki muszą być bardzo ściśle napełnione.
  • Zawiąż drugi koniec osłonki i przy pomocy wykałaczki w każdej kiełbasie zrób 3 dziurki.
  • Kiełbasy ułóż na kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C (termoobieg) przez około 2 godziny do uzyskania w środku kiełbasy 68 stopni C. W tym celu wbij w jedną z kiełbas termometr.
  • Po upieczeniu kiełbasy wystudź i zimne włóż do lodówki na 2-3 godziny.


Kiełbasa żywiecka bez wędzenia 


Komentarze