Kiełbasa z piekarnika podsuszana

plasterki cienkiej kiełbasy na desce
Kiełbasa z piekarnika podsuszana
 

Kiełbasa z piekarnika podsuszana, to prosta do przygotowania w domu wędlina. Nie potrzebujesz wędzarni, ani innych urządzeń typu nadziewarka do kiełbas. Tutaj wystarczy tylko piekarnik i osłonki białkowe oraz oczywiście kawałek dobrego jakościowo mięsa.

Wersję tej kiełbasy bez podsuszania znajdziesz tutaj → kiełbasa szynkowa z piekarnika. Też jest rewelacyjna, ale przyznam szczerze, że ta podsuszana mnie osobiście smakuje jeszcze bardziej.


Inne wędliny na blogu

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny: 

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

Kiełbasa z piekarnika podsuszana

Proporcje na 3 kiełbasy 

Czas przygotowania: 100 minut + czas oczekiwania

Składniki

  • 1300 g szynki wieprzowej z tłuszczykiem 
  • 50 ml wody 
  • osłonki białkowe fi 50 mm (ok. 42 cm na 1 kiełbasę)

Przyprawy na 1 kg mięsa: 

  • 19 g peklosoli
  • 1 g cukru
  • 1 g ziarna gorczycy 
  • 3 g czosnku granulowanego
  • 4 g pieprzu czarnego mielonego 


Wykonanie

  • Osłonki mocz w zimnej wodzie przez 30 minut. 
  • Z mięsa odetnij tłuste kawałki, pokrój je w drobną kostkę. Szynkę pokrój w kostkę ok. 1 cm.
  • Wrzuć mięso do miski, dodaj po kolei sól, przyprawy, wodę i wyrabiaj, aż mięso będzie do kleiste. Możesz użyć robota z hakiem.
  • Wilgotne osłonki zwiąż mocno z jednej strony.
  • Nabij je ściśle, tak żeby nie było powietrza, mocno zawiąż końcówkę.
  • Jeśli widzisz gdzieś miejsca z powietrzem, przekłuj je. 
  • Odwieś kiełbasy na 6 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie na kratce z piekarnika ułóż papier do pieczenia, a na nim kiełbasy.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C góra - dół przez 75 minut.
  • Następnie wystudź je.
  • Zimne kiełbasy powieś w przewiewnym miejscu na 3-4 dni do obsuszenia.

 

Komentarze

  1. Super przepis,jak długo taka kiełbasą zachowuje swieżość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo i polecam, bo jest pyszna. Taka podsuszana poleży długo, choć u nas szybko znika :)

      Usuń
  2. Witam czy można szybciej włożyć do piekarnika niż 6 godzin ? Czy te 6 godzin to takie minimum by mięso się zapeklowalo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można też krócej, kiedyś peklowałam przez 3 godziny i też było ok.

      Usuń
  3. No, no ślinka cieknie, przepis wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam bardzo dobry przepis zrobiłem Jestem zadowolony. Mam pytanie Jak długo można takie kiełbasy przetrzymywać w lodówce? Dziękuję pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :). Kiełbasa spokojnie wytrzyma 2 tygodnie, tylko będzie jeszcze trochę podsychać

      Usuń
    2. Dlatego ja pakuje je chermetycznie w worki próżniowe i mroze później są świeże

      Usuń
    3. Też tak robię, jak jest jej więcej

      Usuń
  5. Witam, czy można taką kiełbasę według tego przepisu zrobić z dzika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak, będzie jeszcze pyszniej :)

      Usuń
    2. Witam, a ja zapytam czy do takiej kiełbasy można wykorzystać łopatkę wieprzową?

      Usuń
    3. Tak, można, też będzie pysznie

      Usuń

Prześlij komentarz