Kiełbasa z piekarnika podsuszana
Kiełbasa z piekarnika podsuszana |
Kiełbasa z piekarnika podsuszana, to prosta do przygotowania w domu wędlina. Nie potrzebujesz wędzarni, ani innych urządzeń typu nadziewarka do kiełbas. Tutaj wystarczy tylko piekarnik i osłonki białkowe oraz oczywiście kawałek dobrego jakościowo mięsa.
Wersję tej kiełbasy bez podsuszania znajdziesz tutaj → kiełbasa szynkowa z piekarnika. Też jest rewelacyjna, ale przyznam szczerze, że ta podsuszana mnie osobiście smakuje jeszcze bardziej.
Inne wędliny na blogu
Na blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny:
- Polędwiczka wieprzowa suszona
- Szynka wieprzowa z szynkowara
- Szynka z indyka z majerankiem
- Ziołowa szynka z szynkowara
- Kiełbasa żywiecka parzona
- Szynka domowa wędzona
- Kiełbasa krakowska parzona
- Ziołowy schab z pończochy
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Kiełbasa z piekarnika podsuszana
Proporcje na 3 kiełbasy
Czas przygotowania: 100 minut + czas oczekiwania
Składniki
- 1300 g szynki wieprzowej z tłuszczykiem
- 50 ml wody
- osłonki białkowe fi 50 mm (ok. 42 cm na 1 kiełbasę)
Przyprawy na 1 kg mięsa:
- 19 g peklosoli
- 1 g cukru
- 1 g ziarna gorczycy
- 3 g czosnku granulowanego
- 4 g pieprzu czarnego mielonego
Wykonanie
- Osłonki mocz w zimnej wodzie przez 30 minut.
- Z mięsa odetnij tłuste kawałki, pokrój je w drobną kostkę. Szynkę pokrój w kostkę ok. 1 cm.
- Wrzuć mięso do miski, dodaj po kolei sól, przyprawy, wodę i wyrabiaj, aż mięso będzie do kleiste. Możesz użyć robota z hakiem.
- Wilgotne osłonki zwiąż mocno z jednej strony.
- Nabij je ściśle, tak żeby nie było powietrza, mocno zawiąż końcówkę.
- Jeśli widzisz gdzieś miejsca z powietrzem, przekłuj je.
- Odwieś kiełbasy na 6 godzin w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie na kratce z piekarnika ułóż papier do pieczenia, a na nim kiełbasy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C góra - dół przez 75 minut.
- Następnie wystudź je.
- Zimne kiełbasy powieś w przewiewnym miejscu na 3-4 dni do obsuszenia.
Super przepis,jak długo taka kiełbasą zachowuje swieżość?
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo i polecam, bo jest pyszna. Taka podsuszana poleży długo, choć u nas szybko znika :)
UsuńWitam czy można szybciej włożyć do piekarnika niż 6 godzin ? Czy te 6 godzin to takie minimum by mięso się zapeklowalo?
OdpowiedzUsuńMożna też krócej, kiedyś peklowałam przez 3 godziny i też było ok.
UsuńNo, no ślinka cieknie, przepis wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńSerdecznie polecam :)
OdpowiedzUsuńWitam bardzo dobry przepis zrobiłem Jestem zadowolony. Mam pytanie Jak długo można takie kiełbasy przetrzymywać w lodówce? Dziękuję pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :). Kiełbasa spokojnie wytrzyma 2 tygodnie, tylko będzie jeszcze trochę podsychać
UsuńDlatego ja pakuje je chermetycznie w worki próżniowe i mroze później są świeże
UsuńTeż tak robię, jak jest jej więcej
UsuńWitam, czy można taką kiełbasę według tego przepisu zrobić z dzika?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak, będzie jeszcze pyszniej :)
UsuńWitam, a ja zapytam czy do takiej kiełbasy można wykorzystać łopatkę wieprzową?
UsuńTak, można, też będzie pysznie
Usuń