4/18/2017

Ziołowa szynka z szynkowara

plasterki-szynki-na-desce

Ten kto zagląda na mojego bloga doskonale wie, że jestem ogromną zwolenniczką wyrobu domowych wędlin. Mięso na takie wędliny zawsze kupuję w zaufanym sklepie, w takim gdzie mięso nie jest nastrzykiwane ani pompowane chemią. Potem w domu bez żadnego problemu możemy przygotować różnego rodzaju wędliny; możemy mięso upiec, sparzyć lub - co wydaje się najlepszym rozwiązaniem - przyrządzić je przy pomocy fajnego urządzenia pod tytułem szynkowar. Zrobienie takiej wędliny wcale nie jest pracochłonne, wymaga jedynie trochę czasu; mięso musi się zapeklować. Szynkowar bez problemu kupicie w necie, jest kilka rodzajów o różnych kształtach i pojemnościach.
Na blogu znajdziecie także przepis na polędwicę i szynkę z indyka z szynkowara.
Serdecznie Was zachęcam do przygotowania takiej wędliny, poczytajcie jakie to proste ! Poradzi sobie tutaj nawet początkująca pani  lub pan domu. Pamiętajcie tylko, żeby nie przekraczać temperatury parzenia mięsa !

video





Ziołowa szynka z szynkowara
Czas przygotowania:  5 dób
Składniki:
  • ok 1500 g szynki wieprzowej, najlepiej kulki
  • 1500 ml wody
  • 3,5 łyżki peklosoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżki tymianku



Wykonanie:
Wodę zagotować w garnku (w którym później będziemy marynować mięso) z dodatkiem ziela, listków, pieprzu, tymianku i majeranku. Gdy woda przestygnie dodać peklosól, wymieszać, aż się rozpuści, a następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso -mięso musi być całkowicie zanurzone w płynie - przykrywamy i ustawiamy w  zimnym miejscu na 60 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, wkładamy je do plastikowego woreczka przeznaczonego do parzenia w  szynkowarze. Do woreczka wkładamy również przyprawy z marynaty i czosnek. Mięso umieszczamy w szynkowarze. Szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka, tak aby woda sięgała minimum do 3/4 wysokości szynkowara.
Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza (wyższa temperatura spowoduje, że szynka nie będzie wilgotna) przez 1,5 godziny. Szynkowar wyjmujemy z garnka i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki. Ja z reguły chowam szynkę na cała noc. 
Po tym czasie wędlinę wyjmujemy z woreczka, kroimy w plasterki i zajadamy 😋.




Print Friendly and PDF

6 komentarzy: