Kiełbasa szynkowa z piekarnika
Kiełbasa szynkowa z piekarnika |
Kiełbasa szynkowa z piekarnika, to rewelacyjny pomysł na pyszną domową wędlinę bez użycia wędzarni. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko dobrej jakości wieprzową szynkę, przyprawy, osłonki białkowe i piekarnik.
Jej przygotowanie jest banalnie proste, nawet nie musimy posiadać maszynki do mielenia mięsa, ani nadziewarki do kiełbas. W moim przepisie wykorzystałam osłonki o fi 50 mm, ale możesz tez wykorzystać te szersze, czyli np. 65 mm. Twoja kiełbasa będzie troszkę szersza i trzeba będzie trochę wydłużyć czas pieczenia, mniej więcej do godziny i trzydziestu minut.
Filmik, jak przygotować te kiełbasę znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C3xwFW2onrZ/
Inne wędliny na blogu
Na blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny:
- Polędwiczka wieprzowa suszona
- Szynka wieprzowa z szynkowara
- Szynka z indyka z majerankiem
- Ziołowa szynka z szynkowara
- Kiełbasa żywiecka parzona
- Szynka domowa wędzona
- Mielonka dojrzewająca a la salami
- Wędzona słonina, czyli sało
- Kiełbasa krakowska parzona
- Ziołowy schab z pończochy
- Kiełbasa myśliwska
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Kiełbasa szynkowa z piekarnika
Proporcje na 3 kiełbasy
Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania
Składniki
- 1300 g szynki wieprzowej
Przyprawy na 1 kg mięsa:
- 19 g peklosoli
- 1g cukru
- 1 g ziarna gorczycy
- 3 g czosnku granulowanego
- 4 g pieprzu czarnego mielonego
- 50 ml wody
- osłonki białkowe średnica 5 cm (ok 42 cm na 1 kiełbasę)
Wykonanie
- Osłonki mocz w zimnej wodzie przez 30 minut. Z szynki odetnij tłustsze kawałki, pokrój je w drobną kostkę. Szynkę pokrój w kostkę ok. 1 cm.
- Wrzuć mięso do miski, dodaj sól, przyprawy, wodę i wyrabiaj, aż mięso będzie do kleiste.
- Zwiąż mocno osłonki z jednej strony.
- Nabij ściśle słonki, pozbywając się powietrza, zawiąż końcówkę.
- Jeśli widzisz gdzieś miejsca z powietrzem, przekłuj je.
- Odwieś kiełbasy na 2 godziny do tzw. osadzenia.
- Po tym czasie na kratce z piekarnika ułóż papier do pieczenia, a na nim kiełbasy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C góra-dół przez godzinę.
- Następnie wystudź i włóż do lodówki.
Czy mogę zrobić te kiełbaski mieląc w maszynce z dużymi oczkami i nadziewać do jelit?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście można, tylko będą miały inną konsystencję.
UsuńPrzepraszam, ale ma Pani słabe pojęcie o gotowaniu. Zrobiłem wszystko wg przepisu i nie wygląda to tak jak na zdjęciu.
UsuńSzkoda, ze nie mogę wysłać zdjęć z procesu pieczenia, po godzinie. Napewno te kiełbaski nie przypominają tych na pani zdjęciach.
UsuńPo co oszukiwać ludzi.
Widocznie nie były zrobione zgodnie z przepisem. I bardzo proszę, bez oskarżeń, bo to jest karalne.
UsuńA może to Pan ma słabe pojęcie o gotowaniu, skoro zrobił zgodnie z przepisem a nie wyszło? A inny jednak wychodzą...
UsuńCzy zamiast z szynki można zrobić z piersi z kurczaka
OdpowiedzUsuńNie robiłam, ale myślę, że można. Dodałabym tylko trochę tłuszczu, bo sama pierś będzie sucha.
UsuńWitam czy peklosól wrzucamy razem z przyprawami i wyrabiamy mięso czy też używamy jej do wcześniejszego zaparkowania samego mięsa ?
OdpowiedzUsuńSól wrzucamy razem z innymi przyprawami, tak jak jest napisane w wykonaniu :)
UsuńSól wrzucamy razem z innymi przyprawami, tak jak jest napisane w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńDo ilu stopni można pięć z peklosola a jak piekłam w 135st to sól będzie szkodliwa ?
UsuńMożna piec do 130 stopni
UsuńWitam, mam osłonki białkowe do 100°C. Nadadzą się czy szukać nowych?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, można obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec 15 minut dłużej, powinny wytrzymać
UsuńSzkoda że nie można imiennie komentować.
OdpowiedzUsuńJuż raz zadałem pytanie, odpowiedź była szybka, za to dziękuję.
Mimo wszystko uważam, że przepisy są mało szczegółowe, nie są praktyczne.
Robię właśnie kiełbasę szynkowa a wcześniej robiłem pierś z z indyka..
Mi jako facetowi, bez doświadczenia, brakuje detali w przepisach.
Przecież można imiennie komentować. Jakich detali brakuje?
UsuńPo godzinie pieczenia, kiełbaski są dalej blade. Słaby ten przepis.
OdpowiedzUsuńCo to znaczy, że są blade? W środku, na zewnątrz?
UsuńTen przepis nie ma nic wspólnego z e zdjęciami wyżej. Szkoda czasu na to.
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu są kiełbasy przygotowane dokładnie z tego przepisu. Wystarczy zrobić wszystko zgodnie w przepisem. Wiele osób już je robiło.
UsuńJa robiłam już dokładnie zgodnie z przepisem (mięso łopatka wieprzowa). Wyszły identyczne, ale wyrabiałam mięso ręka długo. Smakowały obłędnie. Dziś robić drugi raz
UsuńBardzo mnie to cieszy, że wszystko się udało. Dokładnie tak, trzeba robić zgodnie z przepisem :)
UsuńPani raczej nic nie robiła z własnych przepisów. Robiłem szynkę z szynkowara, teraz robię ten przepis i porażka oba przepisy.
OdpowiedzUsuńPani coś tam próbuje, może gotować, może reklamować.
Nie warto.
No skoro są to moje własne przepisy, to musiałam je robić... Gotuje od ponad 40 lat i mam w tym doświadczenie.
UsuńZajebisty przepis już drugi raz go robiłem ,.początkowo w osłonkach 55 i na zwykłej soli a drugi raz zrobiłem na osłonce 40 pod kiełbasę lisiecką, i już z peklo solą, z czystym sumieniem polecam
UsuńSuper, bardzo mnie to cieszy. Czyli cieńsze też wychodzą :)
UsuńCześć. Właśnie kończę pieczenie. Zamiast szynki użyłem łopatki którą zmieliłem na małych i dużych oczkach oraz pokroiłem według przepisu. Narazie wygląda super. Chyba użyłem innych osłonek bo wielkością przypomina krakowską. Pozdrawiam, jutro napisze więcej.
OdpowiedzUsuńHej, super zmiany. Warto szukać swoich pomysłów. Czekam na efekt końcowy i smacznego.
UsuńNo i klops mialy byc na niedziele , zjadlem w piatek , dobre jak cholera , wyszly bez problem , dziekuje za taki dobry woszt
OdpowiedzUsuńI takie komentarze cieszą mnie bardzo! Smacznego
UsuńKiełbasa pierwsza klasa. Smaczna i prosta do zrobienia.😋
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mogę dodać zdjęcia.
Z całego serducha polecam 😊
Bardzo mnie to cieszy. Super, że smakowała :)
UsuńRobiłam żywiecką i krakowską….oba przepisy są zaj….ste!!!! Dziękuję….teraz kolej na szynkową👍🏼🤞
OdpowiedzUsuńAleż mnie to cieszy! Smacznego :)
Usuńkiełbasę szynkową robię już kilka razy I jestem zadowolona
OdpowiedzUsuńWspaniale, bardzo mnie to cieszy :)
UsuńZrobiłam już kilka razy pychota
OdpowiedzUsuńOgromnie mnie to cieszy , dzięki za komentarz
UsuńKiełbaska jak na pierwszy raz wyszła znakomita. Już myślę jaką następnym razem zrobić .
UsuńBardzo mnie to cieszy, smacznego!
UsuńWitam Panią! Chciałbym dopytać czy mięso musi leżeć 24 h w pękli tak jak przy Żywieckiej? Może czegoś nie doczytałem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień dobry, nie ma takiej potrzeby, te 2 godziny wystarczą, ale można ją też potrzymać dłużej, nie zaszkodzi :)
UsuńWyszła super! Tylko że jest z nią problem bo szybko znika…
UsuńCieszę się bardzo :) Też mamy z nią taki problem...
UsuńRobiłam kiełbaskę super
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :)
Usuń