Kiełbasa szynkowa z piekarnika

wędlina w brązowej osłonce na metalowej tacy
Kiełbasa szynkowa z piekarnika
 

Kiełbasa szynkowa z piekarnika, to rewelacyjny pomysł na pyszną domową wędlinę bez użycia wędzarni. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko dobrej jakości wieprzową szynkę, przyprawy, osłonki białkowe i piekarnik.

Jej przygotowanie jest banalnie proste, nawet nie musimy posiadać maszynki do mielenia mięsa, ani nadziewarki do kiełbas. W moim przepisie wykorzystałam osłonki o fi 50 mm, ale możesz tez wykorzystać te szersze, czyli np. 65 mm. Twoja kiełbasa będzie troszkę szersza i trzeba będzie trochę wydłużyć czas pieczenia, mniej więcej do godziny i trzydziestu minut.

Filmik, jak przygotować te kiełbasę znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C3xwFW2onrZ/

 

Inne wędliny na blogu

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny: 

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

kawałki mięsa w osłonce na kiełbasę
 

Kiełbasa szynkowa z piekarnika 

Proporcje na 3 kiełbasy 

Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania

Składniki

  • 1300 g szynki wieprzowej

Przyprawy na 1 kg mięsa: 

  • 19 g peklosoli
  • 1g cukru
  • 1 g ziarna gorczycy 
  • 3 g czosnku granulowanego
  • 4 g pieprzu czarnego mielonego 
  • 50 ml wody 
  • osłonki białkowe średnica 5 cm (ok 42 cm na 1 kiełbasę)


Wykonanie

  • Osłonki mocz w zimnej wodzie przez 30 minut. Z szynki odetnij tłustsze kawałki, pokrój je w drobną kostkę. Szynkę pokrój w kostkę ok. 1 cm.
  • Wrzuć mięso do miski, dodaj sól, przyprawy, wodę i wyrabiaj, aż mięso będzie do kleiste. 
  • Zwiąż mocno osłonki z jednej strony.
  • Nabij ściśle słonki, pozbywając się powietrza, zawiąż końcówkę.
  • Jeśli widzisz gdzieś miejsca z powietrzem, przekłuj je. 
  • Odwieś kiełbasy na 2 godziny do tzw. osadzenia.
  • Po tym czasie na kratce z piekarnika ułóż papier do pieczenia, a na nim kiełbasy.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 130 stopni C góra-dół przez godzinę.
  • Następnie wystudź i włóż do lodówki.

Komentarze

  1. Czy mogę zrobić te kiełbaski mieląc w maszynce z dużymi oczkami i nadziewać do jelit?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście można, tylko będą miały inną konsystencję.

      Usuń
    2. Przepraszam, ale ma Pani słabe pojęcie o gotowaniu. Zrobiłem wszystko wg przepisu i nie wygląda to tak jak na zdjęciu.

      Usuń
    3. Szkoda, ze nie mogę wysłać zdjęć z procesu pieczenia, po godzinie. Napewno te kiełbaski nie przypominają tych na pani zdjęciach.
      Po co oszukiwać ludzi.

      Usuń
    4. Widocznie nie były zrobione zgodnie z przepisem. I bardzo proszę, bez oskarżeń, bo to jest karalne.

      Usuń
    5. A może to Pan ma słabe pojęcie o gotowaniu, skoro zrobił zgodnie z przepisem a nie wyszło? A inny jednak wychodzą...

      Usuń
  2. Czy zamiast z szynki można zrobić z piersi z kurczaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam, ale myślę, że można. Dodałabym tylko trochę tłuszczu, bo sama pierś będzie sucha.

      Usuń
  3. Witam czy peklosól wrzucamy razem z przyprawami i wyrabiamy mięso czy też używamy jej do wcześniejszego zaparkowania samego mięsa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól wrzucamy razem z innymi przyprawami, tak jak jest napisane w wykonaniu :)

      Usuń
  4. Sól wrzucamy razem z innymi przyprawami, tak jak jest napisane w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ilu stopni można pięć z peklosola a jak piekłam w 135st to sól będzie szkodliwa ?

      Usuń
    2. Można piec do 130 stopni

      Usuń
  5. Witam, mam osłonki białkowe do 100°C. Nadadzą się czy szukać nowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, można obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec 15 minut dłużej, powinny wytrzymać

      Usuń
  6. Szkoda że nie można imiennie komentować.
    Już raz zadałem pytanie, odpowiedź była szybka, za to dziękuję.
    Mimo wszystko uważam, że przepisy są mało szczegółowe, nie są praktyczne.
    Robię właśnie kiełbasę szynkowa a wcześniej robiłem pierś z z indyka..
    Mi jako facetowi, bez doświadczenia, brakuje detali w przepisach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież można imiennie komentować. Jakich detali brakuje?

      Usuń
  7. Po godzinie pieczenia, kiełbaski są dalej blade. Słaby ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co to znaczy, że są blade? W środku, na zewnątrz?

      Usuń
  8. Ten przepis nie ma nic wspólnego z e zdjęciami wyżej. Szkoda czasu na to.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu są kiełbasy przygotowane dokładnie z tego przepisu. Wystarczy zrobić wszystko zgodnie w przepisem. Wiele osób już je robiło.

      Usuń
  9. Pani raczej nic nie robiła z własnych przepisów. Robiłem szynkę z szynkowara, teraz robię ten przepis i porażka oba przepisy.
    Pani coś tam próbuje, może gotować, może reklamować.
    Nie warto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No skoro są to moje własne przepisy, to musiałam je robić... Gotuje od ponad 40 lat i mam w tym doświadczenie.

      Usuń
    2. Zajebisty przepis już drugi raz go robiłem ,.początkowo w osłonkach 55 i na zwykłej soli a drugi raz zrobiłem na osłonce 40 pod kiełbasę lisiecką, i już z peklo solą, z czystym sumieniem polecam

      Usuń
    3. Super, bardzo mnie to cieszy. Czyli cieńsze też wychodzą :)

      Usuń
  10. Cześć. Właśnie kończę pieczenie. Zamiast szynki użyłem łopatki którą zmieliłem na małych i dużych oczkach oraz pokroiłem według przepisu. Narazie wygląda super. Chyba użyłem innych osłonek bo wielkością przypomina krakowską. Pozdrawiam, jutro napisze więcej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, super zmiany. Warto szukać swoich pomysłów. Czekam na efekt końcowy i smacznego.

      Usuń

Prześlij komentarz