2/26/2016

Mielonka dojrzewająca a la salami


Dziś do cyklu Domowe wędliny, czyli wiem co jem, dołącza kolejna propozycja, czyli mielonka dojrzewająca a la salami. Przepis wypatrzyłam u Joli i Piotra na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię. A ponieważ lubię wędliny dojrzewające (na blogu znajdziecie ziołowy schab z pończochyschab z pończochy, czyli domowa wędlina i schab karkowy z pończochy) postanowiłam przetestować ten przepis. Kiełbasa wyszła doskonała, w smaku przypomina trochę salami. Najlepiej smakuje cienko pokrojona.


Mielonka dojrzewająca a la salami
Czas przygotowania: 6 dni + obsuszanie 7-10 dni
Składniki:
  • 1500 g karkówki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli
  • 3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:
Karkówkę obtaczamy bardzo dokładnie w cukrze, wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy i wylewamy powstały płyn.
Mięso płuczemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w soli. Wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy i wylewamy powstały płyn.
Mięso płuczemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w pieprzu młotkowanym z kolendrą. Wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy.
Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę i mielimy na sitku o numerze 8. Wyrabiamy ręcznie przez 15 minut, aż masa będzie kleista. Mięso dzielimy na pół i formujemy dwa wałki o szerokości 5 cm. W podłużnym pojemniku mieszamy paprykę słodką i ostrą oraz czosnek i obtaczamy nimi mięso.
Kiełbasy wkładamy do pończochy lub gazy, zawiązujemy u góry i wieszamy w przewiewnym miejscu na 7-10 dni.
Po obsuszeniu kiełbasę kroimy na cienkie plasterki.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: