1/07/2016

Ziołowy schab z pończochy


Dziś na blogu kolejna odsłona tego co lubię najbardziej, czyli przepisy z cyklu domowe wędliny. Tym razem będzie to ziołowy schab z pończochy, lekko pikantny, ponieważ dodałam do niego ostrą wędzoną paprykę. Jeśli nie posiadacie wędzonej, możecie dodać też zwykłą.



Ziołowy schab z pończochy 
Czas przygotowania: 10 dni
Składniki:
  • 1000 g schabu wieprzowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli
  • 1/2 łyżka peklosli
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka czerwonej wędzonej ostrej
  • 1 łyżka tymianku


Wykonanie:
Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 36 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z  mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób mięso płuczemy z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą wymieszaną z peklosolą. Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 36 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z  mięsa płyn, który się pojawił.
Gdy minie 36 godzin mięso płuczemy, wycieramy do sucha. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. ponownie wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 48 godziny. 
Po tym czasie mięso  wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby przyprawy się nie obsypały, wkładamy do siatki a potem do pończochy. Wieszamy w przewiewnym w miarę ciepłym miejscu na 5-6 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie.
Po tym czasie schab już jest gotowy, ale, jeśli jest taka potrzeba może wisieć dłużej.


Print Friendly and PDF

3 komentarze: