Schab z pończochy czyli domowa wędlina
Podsuszany surowy schab, to jedna moich ulubionych domowych wędlin.
Inspiracja Straga.pl.
Serdecznie polecam!
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny:
- Schab ze słoika w pikantnej panierce
- Schab w majeranku nadziewany śliwką
- Domowa biała kiełbasa
- Szynka pieczona w ziołach
- Polędwica z szynkowara
- Schab z warkoczem pieczony w majeranku
- Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa
- Schab ze słoika
- Schab karkowy z pończochy
- Schab pieczony w przyprawach
- Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka
- Domowa polędwica wędzona
- Domowa wędzona kiełbasa chłopska
![]() |
Schab z pończochy czyli domowa wędlina |
Schab z pończochy, czyli domowa wędlina
Czas przygotowania: ok 11 dniSkładniki:
- 1200 g schabu wieprzowego bez kości
- 1/2 szklanki cukru
- niepełne 1/2 szklanki soli
- 1/2 łyżki stołowej peklosoli
- 1,5 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 5 dużych ząbków czosnku
- 1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
Wykonanie:
Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób mięso płuczemy z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą wymieszaną z peklosolą. Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił.
Gdy minie 48 godzin mięso płuczemy, wycieramy do sucha. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. ponownie wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 48 godziny.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby przyprawy się nie obsypały, wkładamy do pończochy. Wiążemy sznurkiem i wieszamy w przewiewnym w miarę ciepłym miejscu na 5-6 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie.
Po tym czasie schab już jest gotowy, ale, jeśli jest taka potrzeba może wisieć dłużej
Jak przechowywac ten schab?
OdpowiedzUsuńJa trzymam go w lodówce owinięty pergaminem. Możemy też wyłożyć go do plastikowego pojemnika.
Usuń:)
OdpowiedzUsuńMam pytanko odnośnie pończochy w której ma suszyć się schab .czy to dobrze żeby suszył się w sztucznym materiale, pończochy są stylonowe ,z laycra ,to do jakiej ?
OdpowiedzUsuńTak, będzie ok, w sumie nie ma w tej chwili całkiem naturalnych pończoch.
Usuń