Schab z pończochy czyli domowa wędlina


Schab z pończochy, czyli domowa wędlina

Czas przygotowania: ok 11 dni
Składniki:
  • 1200 g schabu wieprzowego bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • niepełne 1/2 szklanki soli
  • 1/2 łyżki stołowej peklosoli
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry

domowa-wedlina





Wykonanie:
Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z  mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób mięso płuczemy z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą wymieszaną z peklosolą. Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z  mięsa płyn, który się pojawił.
Gdy minie 48 godzin mięso płuczemy, wycieramy do sucha. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. ponownie wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 48 godziny. 
Po tym czasie mięso  wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby przyprawy się nie obsypały, wkładamy do pończochy. Wiążemy sznurkiem i wieszamy w przewiewnym w miarę ciepłym miejscu na 5-6 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie.
Po tym czasie schab już jest gotowy, ale, jeśli jest taka potrzeba może wisieć dłużej







Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Ja trzymam go w lodówce owinięty pergaminem. Możemy też wyłożyć go do plastikowego pojemnika.

      Usuń

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *