Schab gotowany 20 minut

plastry schabu zwinięte na drewnianej desce
Schab gotowany 20 minut
 

Schab gotowany 20 minut, to pyszny i sprawdzony pomysł na domową wędlinę. Tym razem nie dodałam do niej peklosoli, dlatego nie ma tradycyjnego różowego koloru, tylko  jest nieco bledsza. W podobny sposób robię także szynkę wieprzową, tutaj znajdziesz na nią przepis → szynka gotowana w majonezie

Schab gotowany ma troszkę inną zalewę, niż szynka. Jest bardziej aromatyczną i intensywna. Gotowałam go w mniejszej ilości wody i do marynaty dodałam także musztardę. Tak przygotowany schab jest soczysty i delikatny. Będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu.

Filmik, jak zrobić taki schab znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C40tqFfoI_R/.

 

 Domowe wędliny na blogu

 Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

cienkie plastry ugotowanego mięsa na desce

Schab gotowany 20 minut

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1200 g schabu 
  • 1000 ml wody
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soli
  • 5 listków laurowych
  •  8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu

 

Wykonanie

  • Do garnka wlej wodę, dodaj majonez, musztardę, sól, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
  • Marynatę doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. 
  • Odstaw do wystudzenia.
  • Do zimnej zalewy włóż schab, doprowadź do zagotowania, następnie zmniejsz ogień i gotuj mięso na średnim przez 10 minut.
  • Odstaw w garnku do wystudzenia.
  • Ponownie doprowadź do zagotowania, następnie zmniejsz ogień i gotuj mięso przez 10 minut.
  • Odstaw do wystygnięcia. 
  • Wyjmij mięso z wody, osusz papierowym ręcznikiem, usuń resztki przypraw. 
  • Przełóż do pojemnika lub szklanego naczynia i schowaj do lodówki na 2-3 godziny.

 

Komentarze