Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony ze śliwkami
 

Schab pieczony ze śliwkami w rękawie do pieczenia, to idealny sposób na pyszne i aromatyczne mięso. Wiadomo, że schab jest chudym mięsem i po upieczeniu bywa suchy. Ja zawsze kupuję schab z tak zwanym warkoczem. Ten kawałem mięsa jest tłustszy i idealnie nadaje się do pieczenia.

Dodatkowo użycie rękawa do pieczenia pozwala zachować podczas obróbki termicznej cała wilgoć i soki, wiec mięso nie wyschnie pod wpływem wysokiej temperatury. Serdecznie Ci polecam ten sposób na schab.

Na moim Ig znajdziesz filmik, jak zrobić ten schab → https://www.instagram.com/reel/C1ZsVY8oiiX/

 

Inne przepisy ze schabem na blogu 

Na blogu znajdziesz także inne inspiracje kulinarne:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Schab pieczony ze śliwkami

Czas przygotowania: 80 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1000 kg schabu
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g suszonej śliwki
  • opcjonalnie kawałek siatki wędliniarskiej


Wykonanie
  • Schab włóż do siatki wędliniarskiej.
  • W schabie przy pomocy ostrego noża zrób tunel. Upychaj w nim dokładnie śliwki. 
  • Końcówki siatki zawiąż.
  • Przyprawy wymieszaj w miseczce z olejem i natrzyj nimi mięso. 
  • Schab włóż do rękawa do pieczenia. Dokładnie zawiąż.
  • Włóż na 12 - 24 godziny do lodówki.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz mięso przez godzinę.
  • Gdy schab ostygnie zdejmij z niego rękaw i siatkę.

 

Komentarze