Wieniec drożdżowy z indykiem i brokułami

ciasto w formie koła posypane sezamem
Wieniec drożdżowy z indykiem i brokułami
 

Wieniec drożdżowy z indykiem i brokułami, to eleganckie danie, które bardzo łatwo i szybko przygotujesz w swojej kuchni. Do jego przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto na pizzę. Można je kupić w popularnych sieciówkach. Bardzo ułatwia życie, kiedy na przykład masz niespodziewanych gości, lub mało czasu na stanie przy kuchni.

Do niedawna takim moim must have w kuchni buło gotowe ciasto francuskie, ale muszę przyznać, że teraz to właśnie jest numerem 1. Jest zdecydowanie mniej tłuste, doskonale się z nim pracuje i nie kruszy się po upieczeniu.

Filmik, jak zrobić taki wieniec znajdziesz na moim Ig  → https://www.instagram.com/reel/C1uZCgBIlN3/

Po więcej dań z brokułem zajrzyj tutaj → dania z brokułem w roli głównej.

 

Wytrawne wypieki na blogu

Taki wieniec, to idealny pomysł na imprezę czy obiad, ana blogu znajdziesz także inne podobne przepisy:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

beżowe ciasto z brokułami mięsem w środku
 

Wieniec drożdżowy z indykiem i brokułami 

Czas przygotowania:

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku
  • sól
  • pieprz 
  • olej do smażenia
  • 180 g brokułów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 200 g sera mozzarella 
  • opakowanie XL ciasta na pizzę
  • 1 jajko
  • biały i czarny sezam


Wykonanie

  • Mięso pokrój w małą kostkę, dodaj przyprawy i wymieszaj.  
  • Usmaż na patelni na rozgrzanym oleju, odstaw do przestudzenia.
  • Brokuły podziel na różyczki, wrzuć do miski, zalej wrzątkiem.
  • Po 5 minutach odcedź, odstaw do przestudzenia.
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  • Ser zetrzyj na tartce o grubych oczkach.
  • Rozwiń ciasto, ułóż na nim równomiernie  mięso, kolejno brokuły, cebulę i ser.
  • Na końcu zostaw 2 cm pasek wzdłuż ciasta bez żadnych produktów, żeby ciasto się mogło skleić przy formowaniu rulonu.
  • Oprósz solą i pieprzem. 
  • Zwijaj wzdłuż długiego boku w rulon, dokładnie sklej ciasto.
  • Przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj wieniec.
  • Pomaluj go rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut.


Komentarze