12/27/2018

Schab nadziewany suszonymi owocami

mieso-w-plastrach

W połowie grudnia w przepięknym dworku w Woli Suchożebrskiej odbyło się magiczne świąteczne spotkanie, którego organizatorem była marka Sokołów. Podczas naszej wizyty mieliśmy przyjemność spróbować dań przygotowanych specjalnie dla nas przez Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów. Jednym z nich był schab nadziewany suszonymi owocami, podany z kolorowym kuskusem. Przepis jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego dziś z ogromną przyjemnością dzielę się nim z Wami. Może przygotujecie go na noworoczny obiad?
Zdjęcia dzięki uprzejmości Sokołów SA.




Schab nadziewany owocami z kuskusem
Składniki:
  • 1 opakowanie schabu Uczta Świeżość i Smak Sokołów
  • 1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 ml brandy
  • 200 g kaszy kuskus
  • 100 g zielonego ogórka
  • 50 g  suszonych moreli
  • papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek 

Wykonanie:
Suszone owoce wsypujemy do garnuszka, zalewamy brandy i doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy, aż całkowicie wchłoną płyn. 
Schab oczyszczamy z błonek, nacinamy nożem i wypełniamy owocowym farszem. Całość owijamy plasterkami boczku i zawijamy w folię. Pieczemy przez 75 minut w temperaturze 90 stopni Celsjusza.
W międzyczasie gotujemy kuskus, zgodnie ze wskazówkami producenta. Morele kroimy w paski, chili w cienkie paseczki, a ogórka w kostkę. Wrzucamy do kaszki, wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas – pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań przy stole w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Takie też były warsztaty, na które firma Sokołów zaprosiła blogerów do swojej Akademii Smaku. Motywem przewodnim bożonarodzeniowego spotkania była „Magia Świąt”. Świąteczne propozycje kulinarne przygotował szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko. Podczas wizyty w dworku w Woli Suchożeberskiej  mieliśmy również okazję wykonać nasze autorskie propozycje dań, a prawdziwą szczyptę magii dostarczył nam pokaz iluzjonisty.
Było pysznie, magicznie i bardzo pysznie.













Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz