Szynka gotowana w majonezie


Szynka gotowana w majonezie

Chyba nie muszę nikogo przekonywać do tego, że domowa wędlina jest najlepsza. Szynka gotowana w majonezie jest tego najlepszym przykładem.  Do jej zrobienia wcale nie potrzebujemy nie wiadomo jakich sprzętów, ani wędzarni. Oczywiście, że tak wędzona szynka będzie smakować zdecydowanie lepiej, niż tylko taka parzona, ale bez wędzarni też możemy przygotować pyszną szynkę, która będzie miała super skład, czyli tylko niezbędne przyprawy.

Do szynki gotowanej w majonezie potrzebujesz tylko garnka, nawet nie musisz mieć szynkowara. Garnek musi być odpowiednich rozmiarów, tak, aby mięso było całkowicie przykryte wodą.

Szynkę parzymy dwa razy po dziesięć minut i ważne jest to, aby moc kuchenki czy ogień nie był zbyt mocny, woda powinna tylko lekko pyrkotać. Szynkę studzimy  w garnku przykrytym pokrywką.

 

Na blogu znajdziesz również inne przepisy na domowe wędliny:


Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cie na mój profil na Instagramie, bądź ze mną na bieżąco → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/.

 

                                   Kup PHILIPS 3300 LatteGo EP3349/70 w super cenie

                                           /reklama/

plastry szynki na drewnianej desce


Szynka gotowana w majonezie

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka peklosoli
  • 3 litry wody
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • 5 listków laurowych
  •  8 ziarenek ziela angielskiego

 

Wykonanie

  • Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z peklosolą i majerankiem. Dokładnie natrzyj mieszanką przypraw mięso.
  • Szynkę przełóż do naczynia, przykryj i schowaj do lodówki na minimum 12 godzin. 
  • Po tym czasie do garnka wlej wodę, dodaj majonez, sól, lekko rozgniecione owoce jałowca, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
  • Do wody włóż szynkę, doprowadź wodę do zagotowania, następnie zmniejsz ogień i gotuj mięso przez 10 minut.
  • Odstaw w garnku na 6 godzin, ponownie doprowadź wodę do zagotowania, następnie zmniejsz ogień i gotuj mięso przez 10 minut.
  • Odstaw do wystygnięcia. Wyjmij mięso z  wody, osusz papierowym ręcznikiem, usuń resztki przypraw. Przełóż do pojemnika lub szklanego naczynia i schowaj do lodówki na 2-3 godziny.




Komentarze

Prześlij komentarz